Una part de la teulada del Palau dels Comtes de Centelles, ensorrada

L'incident a l'edifici, que encara està en venda, es va produir dimecres al migdia

Part de la teulada, esfondrada
Part de la teulada, esfondrada | Lluís Valldeneu
Toni Carrasco
12 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:06h
El Palau dels Comtes de Centelles, l'edifici més emblemàtic dels centellencs, ja fa massa temps que està en perill d'esfondrament. I aquest passat dimecres al migdia, un nou avís en esfondrar-se una part de la teulada, va alertar l'Ajuntament del municipi, que va tallar parcialment una vegada més el carrer Hospital. Fa més de vint anys aquest mateix fragment de teulada ja es va enfonsar i es va fer una solució provisional. Aquest incident, que sortosament no ha acabat amb cap desgràcia personal, també ha afectat al Bar La Plaça, que des de dimecres roman tancat al públic.

Els darrers anys el consistori centellenc, encapçalat per Miquel Arisa, ha estat negociant amb els actuals propietaris, descendents directes dels Comtes de Centelles, però tot i que se'ns ha informat que la compra de l'edifici és immediata, durant aquest mes de maig, encara no es pot confirmar.

Construït el 1530 és un edifici de planta quadrada d'enormes dimensions que presideix la plaça Major, consta de planta baixa i tres pisos amb un pati central i que està coronat per quatre petites torres de guàrdia, i està declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. La porta principal és un arc angular de tres costats amb un escut d'armes dels Centelles.

Al segle XV els barons de Centelles es traslladen de l'antic castell de Sant Martí de Centelles a la sagrera, en aquesta casa senyorial. L'actual Palau dels comtes de Centelles és l'únic Palau Comtal d'Osona. És llavors quan Lluís I converteix el nucli urbà en una vila emmurallada sota el nom de Santa Coloma de Centelles. Durant molts anys ha estat utilitzat i llogat per a diversos usos des de caserna de la Guàrdia Civil fins a magatzem de roba, bars, entitats culturals o entitats bancàries. Últimament només hi resta el Bar La Plaça.
 

Palau dels Comtes de Centelles Foto: Toni Carrasco
 

El carrer de l'Hospital, tallat per l'esfondrament Foto: Toni Carrasco
 

El bar s'ha vist obligat a tancar Foto: Toni Carrasco
 

El bar s'ha vist obligat a tancar Foto: Toni Carrasco

Arxivat a