Una quarantena de formatgeries, a punt pel Lactium de Vic

Entre la programació destaca la formatgeria convidada, un sopar amb 40 tapes de formatge i els guardons pel millor formatge català Lactium | La mostra, d'aquest cap de setmana ubicada al Parc Jaume Balmes, es fixa el repte de ser la fira de referència del sector

11 de maig del 2017
El Lactium, la mostra de formatges catalans  torna aquest cap de setmana, 13 i 14 de maig. La mostra, que enguany s'ubica al Parc Jaume Balmes de Vic, tindrà una quarantena de formatgeries. Concretament, n'hi ha 30 d'arreu de Catalunya i un de l'estat espanyol. Aquesta edició s'estrena la figura del formatge convidat que enguany es tracta de la formatgeria Cortes de Muar, ubicada a Silleda (Pontevedra).

D'altra banda, també hi haurà parades d'amics del formatge, com són el vi, la cervesa, el pa... que sumaran en total 50 expositors. De la comarca d'Osona, hi haurà un total de 8 explotacions (entre formatges i productes làctics).

Formatgers a les parades i més de 150 formatges per tastar

Com cada any, els visitants podran conèixer, escollir i tastar més de 150 formatges d'arreu de Catalunya. Tal com va destacar el director del Lactium, Isaac Gelabert, durant la roda de premsa de presentació, a diferència d'altres fires, a Vic, "els visitants trobaran els formatgers a les parades", que són "els millors prescriptors del seu producte i els que millor poden explicar què fan". En aquestes mateixes parades de formatges s'hi oferiran degustacions a preus populars.

Apropar el formatge a la cuina

Entre les novetats també destaca la iniciativa de Rock & Txis, 40 tapes amb formatge. Es tracta d'una iniciativa per apropar el formatge a la cuina. El dissabte a la nit, doncs, hi ha un sopar amb 40 tapes elaborades amb formatge, acompanyades de cerveses artesanes, els vins de Cap de Ruc i altres productes agroalimentaris. La música acompanyarà la vetllada, concretament, amb la banda de rock osonenc Jerry's Group. D'altra banda, també destaca el Txis Corner, un espai que té la voluntat d'oferir projectes i experiències innovadores de formatgers d'arreu de Catalunya.

El millor formatge blau i el millor formatge català

El mateix dissabte, 13 de maig, hi ha el Concurs Lactium (formatges artesans catalans). Uns 120 participants competiran en 9 categories diferents i, enguany, s'estrena la categoria "Tendències", que puntuarà els millors formatges blaus. D'altra banda, com a novetat, també s'escollirà El Millor Formatge Català Lactium 2017.

Aula del Formatge Bonpreu-Esclat

Enguany també s'estrena l'Aula del Formatge Bonpreu-Esclat, un espai de divulgació i coneixement de lea cultura del formatge on s'han programat una dotzena d'activitats. Reunirà 12 activitats dirigides per divulgadors i especialistes del formatge.

Convertir-se en la fira de referència del sector

Durant la roda de premsa de presentació, tant l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, com el president d'ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà), Nicanor Coscollola van assenyalar el làctium com una fira de referència pel sector. Erra d'una banda, va destacar que l'objectiu era "ser la gran mostra dels formatges", mentre que Coscollola, va apuntar que el sector "té ganes de tenir una fira a nivell català" i Vic encaixa amb el perfil.

Tampoc no faltarà la mostra de bestiar relacionat amb el sector, com vaques, cabres i ovelles de ramats catalans. El Lactium està organitzat per l'Ajuntament de Vic i ACREFA, i compta amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de PRODECA, l'agrupació de ramaders i formatgers Llet de Cabres Catalanes i l'empresa Bonpreu-Esclat.
 
Fira Lactium, en edicions anteriors. Foto: Adrià Costa
Arxivat a