Mor als 95 anys Xavier Valls, històric fotògraf manlleuenc

Nascut a Sant Andreu de Gurb, va ser també gran aficionat a la natura i un dels fundadors del Tradicat

Redacció
29 d'abril del 2017
Actualitzat el 03 de maig a les 8:45h

Xavier Valls, en una imatge d'arxiu, amb un de les seves moltes càmeres Foto: L'Escriny

L'històric fotògraf manlleuenc Xavier Valls ha mort a l'edat de 95 anys. Nascut el 1921 a Sant Andreu de Gurb però resident a Manlleu des dels 11 anys, va ser un dels pioners de la fotografia a la població, on va obrir acabar obrint la botiga Valls Fotografia, encara oberta a dia d'avui i regentada pel seu fill Xevi.

La seva gran passió la va començar a practicar el 1939, però no és finals anys 50 que s'hi comença a dedicar professionalment. Va ser un pioner del revelatge en color i, arran de la seva afició de fotografiar la natura, va acabar fundant, amb una colla d'amics, el Grup Excursionista de Manlleu.

Molt actiu en la vida cultural del poble, junt amb altres companys recuperen el cinema i el teatre del Centre Catòlic, d'on va acabar sent director.

També va ser un dels fundadors del Tradicat, una entitat que vetlla per la recuperació i la conservació de les tradicions populars catalanes. Així, a partir del 1968 forma part de l’organització dels Focs de Sant Joan i en un dels congressos al Rosselló, proposa la celebració a Manlleu del primer congrés al Principat que es celebrà el 1983. Aquest congrés va donar un fort impuls a la celebració de la Flama del Canigó augmentant així el nombre de pobles que es van anar adherint a aquesta festa.

L’any 1983 l’Ajuntament de Manlleu li concedeix el títol de “Fill Adoptiu” i el 2010, la Marxa dels Vigatans el va homenatjar.
Arxivat a