L'Hospital de la Santa Creu i el CHV, premiats amb tres beques per a la recerca en salut

La Generalitat de Catalunya finança dues investigacions sobre la cicatrització i una sobre la mesura de la intensitat de cures i la dotació de professionals en una unitat de crítics

Redacció
29 d'abril del 2017

Marta Ferrer, Xavier Palomar i Helena Sureda, al lliurement dels premis PERIS Foto: CHV


El Govern de la Generalitat, a través del Departament de Salut, ha concedit tres beques del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) 2016-2020 a dos projectes de la Fundació de l'Hospital de la Santa Creu (FHSC) i a un del Consorci Hospitalari de Vic (CHV). Per al finançament dels tres treballs, que s'han presentat en la modalitat d'intensificació de la recerca en infermeria, s'ha atorgat una subvenció de 51.625 euros, corresponents al 2017. L'acte oficial de lliurement de les beques va tenir lloc aquest dimecres passat, 26 d'abril, a l'Auditori de Barcelona, amb la presència del conseller de Salut: "el PERIS és una petita gran revolució i ha vingut per quedar-se", va subratllar Toni Comín.

Els dos treballs de la FHSC, de Marta Ferrer i Helena Sureda, se centren en l'àmbit de la cicatrització de les ferides cròniques i complexes mentre que l'estudi impulsat pel CHV, de Xavier Palomar, pretén optimitzar l'assignació de professionals en una unitat de crítics, en funció de la intensitat de les cures. L'obtenció d'aquests ajuts reconeix l'aposta que les dues institucions sanitàries estan fent els darrers anys per potenciar els vessants de recerca i d'innovació, en el marc del conveni Hospital Universitari.

En total, s'han presentat mig miler de sol·licituds a la convocatòria del PERIS, que han estat avaluades per una quarantena d'experts independents, sota la coordinació de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). D'aquestes, 183 han estat les escollides per rebre finançament. En aquesta primera edició, el Departament de Salut té previst destinar uns 18 milions d'euros. Cada euro invertit en recerca equival a un retorn de tres euros en valor social i econòmic. En la categoria d'investigació en Infermeria –en la que s'emmarquen els projectes de la FHSC i del CHV–, els ajuts facilitaran que 60 professionals infermers es puguin alliberar un 70% de la funció assistencial, durant un període de 9 mesos, per centrar-se en la recerca.