La meitat dels camps de treball per a joves a la Catalunya Central són a Osona

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, presenta el ventall de camps i la nova proposta a Artés a l'alberg de Vic

Redacció
06 d'abril del 2017

Durant la presentació a l'alberg de Vic Foto: ACN


L'oferta de camps de treball per a joves a la Catalunya Central enguany passarà de nou propostes a deu. La directora general de Joventut, Marta Vilalta, va explicar aquest dimecres des de l'alberg de Vic que el ventall de camps s'ampliarà amb una nova proposta a Artés (Bages) que porta per títol "En busca de la cabra d'or". Com molts dels camps de treball de la Catalunya Central, la proposta d'Artés també girarà al voltant de l'arqueologia i la història.

Osona és la comarca de la Catalunya Central que acull més propostes de camps de treball, concretament cinc de les deu propostes. La resta, n'hi ha dos al Berguedà, un a l'Anoia, un al Solsonès, i el nou camp a Artès, al Bages. Les inscripcions per poder participar s'obriran el 10 d'abril. Per Marta Vilalta, tots els camps de treball "aporten un doble valor afegit", ja que d'una banda els joves s'enriqueixen amb valors com el respecte, l'esforç o el treball, "però també representa un benefici per a la zona que en rep l'actuació".

Els camps de treball que ofereix la Direcció General de Joventut consten d'una estada de quinze dies en què es participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació de patrimoni arquitectònic o d'intercanvi cultural. La majoria dels camps van dirigits a joves catalans, però també n'hi ha alguns que compten amb la participació de joves provinents d'altres llocs de l'Estat i d'arreu del món.

Les ofertes d'Osona

Entre les ofertes d'Osona, els joves podran triar entre "Recuperem el patrimoni de la Vall de Sau"; "El món rural: Patrimoni, costums i tradicions" de Taradell, enfocat a la restauració dels carros i eines dels Tonis; "PRC-46 Ruta dels Sorreigs i Sobremunt" a Vespella, amb l'objectiu de conèixer l'entorn i la natura i "Corregim les mirades" a Calldetenes, que es tractarà d'una actuació en un centre ocupacional i a l'escola Estel per dur a terme un treball amb persones amb discapacitat. Per últim, la fortificació ibèrica del Turó del Montgrós al Brull també acollirà un camp internacional.

La nova proposta del camp d'Artés farà participar els joves a les excavacions que es duran a terme a la Torre de la Cabra d'Or i el Forn Teuler del municipi. Concretament, s'excavarà les habitacions u i dos de la Torre i es realitzaran treballs de neteja al canó, la solera i la fogaina al forn d'obra de la Teuleria de la Sala. Entre d'altres, també s'explicarà les eines, el seu funcionament i ús dins una àrea arqueològica real.

Els preus per participar als camps de treball per a joves catalans són 193 euros, 109 pels camps d'intercanvi amb la resta de l'estat i 130 euros pels internacionals. L'any passat, més de 1.200 joves van participar en 51 camps, i enguany n'hi haurà tres més a nivell de país per poder fer front a la demanda que hi va haver en la darrera edició. Dels 54 camps de treball repartits arreu del país pel 2017, 38 són per a joves residents a Catalunya, dos són d'intercanvi amb altres joves de l'estat i catorze oberts a participants internacionals. El pressupost que s'hi dedica des del Govern és de 285.000 euros.