Comerciants reclamen posar fi al sistema de multes a l'Eixample Morató per pèrdues de fins al 40%

Han presentat un manifest a l'Ajuntament de Vic amb 65 signatures i lamenten que cada setmana s'interposen un miler de sancions

Redacció
05 d'abril del 2017
Pere Trasserra presentant les firmes a l'Ajuntament de Vic
Pere Trasserra presentant les firmes a l'Ajuntament de Vic | Albert Alemany
El comerç de Vic ha demanat formalment a l'Ajuntament que rectifiqui i tiri enrere el sistema de multes a la zona de vianants de l'eixample Morató perquè, segons asseguren, els provoca pèrdues d'entre el 30 i el 40%. Per aquest motiu, han presentat un manifest a l'Ajuntament acompanyat de 65 signatures de comerciants no només de la zona, sinó també del centre històric, ja que segons assegura el vicepresident de Vic Comerç, Pere Trasserra, la mesura té efecte ventilador i ja es nota a tot arreu perquè "tenen fòbia de les multes i els clients prefereixen anar a comprar als polígons". Segons han explicat, cada setmana s'interposen prop d'un miler de multes, i només unes 300 s'acaben anul·lant. Les sancions són de 36 euros que es redueixen a 18 si es paga en el termini de 15 dies. El sistema està en marxa des de principis del 2015.

Han passat més de dos anys des que el govern de Vila d'Abadal va decidir posar en marxa la zona de vianants a l'Eixample Morató. L'exalcalde ho va tirar endavant amb el convenciment que seria positiu per al comerç de la ciutat, i amb la promesa que es tiraria enrere si no funcionava.

Des de llavors, el govern municipal no ha canviat de color polític, però sí d'alcaldessa i Anna Erra es manté ferma en mantenir les zones de vianants, encara que això sigui font de conflicte entre l'Ajuntament i part dels comerciants de la zona.

Un grup d'ells, liderat pel vicepresident de Vic Comerç, Pere Trasserra, han presentat aquest dimecres a l'Ajuntament un manifest acompanyat de 65 signatures amb l'objectiu que el govern municipal rectifiqui i anul·li el sistema de multes de la zona de l'Eixample Morató, ja que, segons asseguren, els provoca pèrdues que arriben fins al 40.

Segons han explicat, des de la posada en marxa d'aquest sistema s'han tancat prop d'una vintena de comerços, i "els que obren duren molt poc perquè no els surt bé el negoci". De fet, el mateix vicepresident Trasserra ha hagut de tancar a causa, segons ha lamentat, de la pèrdua del seu volum de negoci.

"Les multes han fet créixer la metàstasis del comerç vigatà"

Els comerciants asseguren que la principal causa de la davallada de clients són les multes i han denunciat que cada setmana se n'interposen fins a un miler. "Això provoca efecte fòbia als clients, que prefereixen marxar a comprar als polígons", ha assegurat Trasserras.

Segons ha explicat un comerciant de la zona, Miguel Bofill, les multes han provocat importants pèrdues al negoci que, sumat al moment de crisi econòmica actual, "el resultat és nefast". "Les multes han fet expandir la metàstasis del comerç vigatà", ha explicat.

A les zones de vianants hi poden accedir les persones que hi resideixen, els llogaters i titulars d'un domicili, d'un garatge o d'un local comercial, així com les persones amb mobilitat reduïda amb certificat i les persones que ho necessitin amb la presentació d'una sol·licitud d'autorització temporal i excepcional. A més, també hi poden accedir les persones que van a comprar a un comerç de la zona, però en aquest cas ho han de comunicar a la botiga per tal que se'ls tregui la multa i això, segons han lamentat els comerciants, no sempre funciona. A més, Bofill lamenta que això els obliga a actuar "com si fos un guàrdia urbà, que és una feina violenta i empipadora".

Efecte ventilador

La situació, segons han assegurat els comerciants, no només afecta a l'Eixample Morató, sinó que té "efecte ventilador" i s'expandeix també pel centre històric. De fet, d'entre els signants del manifest també hi ha comerciants d'aquesta zona. Segons ha explicat Trasserras, la situació és tan greu que els comerciants no descarten convocar una vaga general en els propers mesos.
Arxivat a