La nova biblioteca de Vic tindrà un record per les víctimes de l'atemptat

L'estudi barceloní BCQ és l'encarregat de fer el nou equipament | La proposta destaca per la seva obertura a la ciutat

Regidors i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra
Regidors i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra | Albert Alemany
05 d'abril del 2017
Actualitzat el 06 d'abril a les 15:25h
El projecte de la nova biblioteca de Vic que es construirà a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil ja té disseny. Aquest dimecres, s'ha donat a conèixer l'avantprojecte guanyador. L'estudi barceloní BCQ, amb els arquitectes Toni Casamor i David Baena al capdavant, serà l'encarregat de fer el projecte del nou equipament. Sota el títiol, "Arbres, llibres, boira i record" els arquitectes han integrat el record a les víctimes de l'atemptat d'ETA (que enguany farà 26 anys) amb una plantada d'arbres per cadascuna de les nou persones que van perdre la vida.

Tal com ha explicat l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, "és un projecte de ciutat, que unirà i aglutinarà la ciutat a través de la cultura". "Una cultura que ajuda a l'ascensió social: com més cultura, més rica és una ciutat", ha remarcat Erra. El nou equipament tindrà una superfície construïda de 4.000 metres quadrats i tindrà un bar-restaurant i una sala d'actes, que funcionaran independentment de si la biblioteca està oberta o no.

Aquesta proposta és la guanyadora dels 5 projectes finalistes. Inicialment, se'n van presentar 56. Tal com ha explicat Palmero, "va ser una jornada intensa i difícil perquè la qualitat arquitectònica era molt alta". "Ens agrada com la biblioteca s'obre al barri i cap al riu des de la cantonada", ha destacat Palmero sobre la proposta guanyadora. A més, també respon a les necessitats d'edifici funcional, però també contempla l'ús cívic del centre. D'altra banda, tal com ha explicat la regidora de Cultura, Susagna Roura, el concurs per posar nom a l'equipament s'ampliarà.

A l'espera de la modificació puntual del POUM

El projecte executiu, el següent pas de l'avantprojecte, està a l'espera de la modificació puntual del POUM per part de la Direcció General d'Urbanisme. L'any 2015, el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) va anul·lar l'anterior POUM de Vic per risc d'inundació i, per tant, actualment, la reordenació es regeix pel Pla General Municipal d'Ordenació Urbana i Territorial de Vic (1981). Per poder engegar altres projectes urbanístics mentre s'està fent el nou POUM, s'han aprovat modificacions puntuals.

Per aquest motiu, fins que la Direcció General d'Urbanisme no ho aprovi la modificació puntual per qualificar el solar com a equipament públic, l'estudi guanyador no podrà començar a treballar amb el projecte executiu. Han de transcórrer 6 mesos de reacció del projecte. Segons l'alcaldessa, la primera pedra es podria entre la tardor i l'hivern del 2018.
Arxivat a