La primera parella «estable» és de Prats de Lluçanès

Es posa en marxa el registre de parelles estables, que facilitarà accedir a la pensió de viudetat | El conseller de Justícia, Carles Mundó, destaca que aquesta finestra "allibera" els ajuntaments de gestionar els tràmits

La Sandra i en Jordi, de Prats de Lluçanès, mostren la documentació tramitada al registre
La Sandra i en Jordi, de Prats de Lluçanès, mostren la documentació tramitada al registre | ACN
Redacció
03 d'abril del 2017
Actualitzat a les 14:47h
El nou registre de parelles estables de Catalunya s'ha posat en marxa aquest dilluns amb la voluntat de facilitar els tràmits a les parelles de fet, que a partir d'ara podran optar a la pensió de viudetat encara que no estiguin casades. La inscripció és gratuïta i la sol·licitud es pot fer de manera presencial o telemàticament. Un dels fets destacats d'aquest registre "únic" per a tot Catalunya és que tots els ciutadans que compleixin els requisits puguin registrar-se independentment del lloc on resideixin.

En declaracions als mitjans, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha subratllat que aquest fet "allibera" els ajuntaments de la responsabilitat de gestionar aquests registres, fet que permetrà "evitar que es produeixin situacions a vegades dificultoses". Mundó ha subratllat que la nova finestra facilitarà la "màxima agilitat i absoluta transparència". Una parella de Prats de Lluçanès -la Sandra i en Jordi- han estat els primers a fer la petició per constar en el registre. Ho han tramitat a Barcelona, acompanyats del seu fill -Aleix-, que té poc més de dues setmanes.

El registre neix amb la intenció de concentrar tota la informació sobre parelles estables. A banda de les persones que s’hi inscriguin directament, el registre també podrà incorporar la informació sobre les parelles inscrites als registres municipals i constituïdes davant de notari. L’existència d’aquest registre dificulta el frau i facilita l’obtenció dels certificats.

Facilitar l'accés a la pensió de viudetat

Per cobrar la pensió de viudetat, la llei espanyola de la Seguretat Social estableix dues condicions fonamentals a la persona que perd la parella. La primera, que acrediti un mínim de cinc anys de convivència en parella. La segona, que en el moment de la defunció faci almenys dos anys de la inscripció en un registre de parelles estables. Si la parella no s’ha inscrit al registre, la Seguretat Social en denegarà la pensió de viduetat. Fins ara, l’única possibilitat per poder cobrar-la era constituir-se com a parella estable davant de notari, amb els mateixos requisits d’anys de convivència i de temps transcorregut des de la constitució de la parella. La creació d'un registre únic ha de permetre a les parelles estables accedir a les compensacions econòmiques amb la mateixa facilitat que ho fan els matrimonis.

El Codi Civil de Catalunya i la resta de normativa aplicable igualen els drets i les obligacions de les parelles estables amb els dels matrimonis convencionals en relació amb les successions, els fills en comú, els reagrupaments familiars i les compensacions econòmiques per raó del treball quan es produeix una separació. De fet, la major part de les diferències entre els matrimonis i les parelles estables es posen de manifest en aspectes de la legislació estatal referents a la fiscalitat, els permisos laborals i immigració.
 

La primera parella inscrita al registre, amb el conseller Carles Mundó Foto: Govern

Arxivat a