Joan Coma: «Si Catalunya tira endavant el referèndum, els espanyols tindran molt poc marge de maniobra»

El jutge arxiva la causa per sedició contra el regidor de la CUP i la trasllada al jutjat de Vic per possible desobediència i prevaricació | El magistrat considera que Coma no va proposar als ciutadans que participessin "en un alçament públic i tumultuari per impedir l'aplicació de les lleis"

Joan Coma, a la plaça Major de Vic, amb el passaport a les mans
Joan Coma, a la plaça Major de Vic, amb el passaport a les mans | Albert Alemany
Redacció
03 d'abril del 2017
Actualitzat a les 11:33h
El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno descarta que el regidor de Capgirem Vic Joan Coma cometés un delicte de proposició a la sedició quan va cridar a la desobediència en el marc d'un plenari municipal que debatia una moció de suport a la declaració del 9-N.

En la seva interlocutòria, el magistrat entén que Coma mostra una "tenaç voluntat de desobediència a la legislació estatal" però "no consta" que proposés als ciutadans que participessin "en un alçament públic i tumultuari per impedir l'aplicació de les lleis". Per això decideix inhibir-se en el jutjat d'instrucció de Vic per si els fets poguessin constituir delictes de desobediència i prevaricació.

Coma ha enviat un escrit d'agraïment des de Londres. "Hem guanyat, i ho hem fet gràcies a l'esforç i el compromís col·lectiu", ha assegurat. Afegeix que gràcies al suport rebut ha tingut la "llibertat que necessitava per poder respondre l'Audiència Nacional" de la manera que la seva consciència li demanava. 

En declaracions a Catalunya Ràdio, Coma ha assegurat que després de fer l'acte a Londres ha vist que "la gent està molt motivada i al cas" del que ha de passar. "Si Catalunya tira endavant el referèndum, els espanyols tindran molt poc marge de maniobra", ha sentenciat.

Coma ha piulat a primera hora del matí: "Hem desobeït, hem guanyat". També ha apuntat que "la justícia espanyola no és democràtica i la millor manera de contestar és mirant-la de cara: desobediència i referèndum d'autodeterminació".

En la seva interlocutòria, amb data del 28 de març, el magistrat entén que de la declaració de Joan Coma davant el jutge de l'Audiència es desprèn una "tenaç voluntat de desobediència a la legislació estatal amb la finalitat de crear un estat català independent a través d'un procediment no previst en la legislació vigent".

No obstant, l'acord municipal de Vic, del ple celebrat el 9 de desembre del 2015, es dirigia a institucions oficials "i no consta" que Coma incités els ciutadans a participar en un "alçament públic i tumultuari per impedir l'aplicació de les lleis o el compliment de les resolucions judicials", en referència al Tribunal Constitucional.

En no veure-hi el delicte de proposició de sedició, el jutge decideix inhibir-se en el jutjat d'instrucció de Vic per si el regidor hagués comès delictes de desobediència i prevaricació. 

Joan Coma ha expressat des de Londres, on es troba convidat per l'ANC, que la resolució demostra que "la desobediència civil i la solidaritat són la millor arma contra la injusta justícia espanyola".

El 24 d'octubre del 2016 Coma estava citat a declarar davant el jutge per aquests fets i, en no comparèixer, els Mossos el van detenir el 27 de desembre per portar-lo a declarar a l'Audiència Nacional.

La resolució judicial es refereix a la moció aprovada per l'Ajuntament de Vic. En aquest sentit, contextualitza que per tal de comprovar si l'aprovació d'aquesta moció constituïa una iniciativa aïllada o responia a una "estratègia planificada" d'incompliment generalitzat de la legalitat, es va demanar a Guàrdia Civil, Policia espanyola i Mossos d'Esquadra que informessin sobre els ajuntaments que havien aprovat mocions similars. 

Joan Coma, amb la regidora Sara Blázquez, a la sortida de l'Audiència Nacional. Foto: Isaac Meler

Arxivat a