La joieria Pomar de Vic abaixa la persiana

L'establiment es va obrir fa més de 40 anys | La llarga tradició familiar seguirà en un taller a la Seu d'Urgell

Marta Pomar i el seu fill Marc Sirera, al fons
Marta Pomar i el seu fill Marc Sirera, al fons | Albert Alemany
31 de març del 2017
La joiera Pomar de la plaça Major de Vic va abaixar la persiana aquest dijous. La seva propietària, Marta Pomar, s'ha jubilat després de 41 anys treballant de cara al públic. Pomar prové d'una llarga tradició familiar que s'han dedicat a la joiera, però ella va ser la primera que va obrir un establiment i va fer de botiguera.

La nissaga de joiers Pomar té els seus orígens a Mallorca i estan documentades, almenys, sis generacions, fins al 1879. Tot i així, se li gira feina a Marta Pomar que ha descobert que la tradició familiar podria anar més enllà d'aquesta data i, per tant, que hi haguessin més argenters a la família. "Estic investigant quantes generacions s'han dedicat aquesta professió", explica.

La primera generació de joiers que es coneix fins ara és la que va començar Antoni Pomar, però va ser el seu fill, Gaietà Pomar, que es va traslladar a Catalunya. Va engegar un taller a Barcelona on hi van treballar tant el seu fill Antoni, com el seu nét, Emili Pomar. Marta Pomar, filla d'aquest últim, va aprendre l'ofici de polidora en aquests tallers i va venir a Vic a obrir la botiga el 1976. Ara, després de sis generacions, el seu fill, Marc Sirera Pomar, seguirà la tradició familiar amb l'empresa Pomar 6.0, però des de la Seu d'Urgell. Pomar 6.0 és un estudi de disseny, assessorament i fabricació de joieria. El nom Pomar, doncs, no es perd.
 

Marta Pomar i el seu fill Marc Sirera. Foto: Albert Alemany

 

Marta Pomar explicant els dissenys que feien els seus avantpassats. Foto: Albert Alemany



 
Arxivat a