Vic engega una campanya per fomentar el lloguer assequible

Hi ha uns 2.000 pisos buits a la ciutat | La majoria de persones que demanen aquest servei són famílies i joves

Mireia Prieto, Titi Roca i Miriam Foradada
Mireia Prieto, Titi Roca i Miriam Foradada | Adrià Costa
27 de març del 2017
L'Ajuntament de Vic ha posat en marxa una campanya per fomentar el lloguer assequible. Concretament, es vol sensibilitzar als propietaris d'habitatge buits de la ciutat perquè rebaixin el preu per sota mercat. Segons l'estudi presentat el passat gener, un 10% dels habitatges de Vic estan buits, és a dir, uns 2.000 pisos. Per això, tal com ha explicat el regidor d'Habitatge, Titi Roca, es vol donar a conèixer aquest servei de l'Oficina Local d'Habitatge i que els propietaris puguin informar-se. "Teníem la sensació que per desconeixença hi havia gent que no s'atenia al servei que es dona", ha remarcat Roca, explicant que "no volem cases tristes, sense vida i tancades".

Amb el lema "Lloguer assequible: Només depèn de tu!", la directora de l'Oficina Local d'Habitatge, Míriam Foradada, ha remarcat que es tracta d'un lloguer amb garanties. "El propietari podrà està tranquil perquè el llogater podrà pagar", ha apuntat Forada explicant que els llogaters han de passar uns requisits. Primer de tot, han d'estar inscrits al registre de sol·licitants de la Generalitat de Catalunya, "han de ser solvents econòmicament i no tenir deutes". Aquesta solvència econòmica significa haver treballat l'últim any com a mínim i tenir suficients ingressos per pagar el lloguer (el 40% del salari).

A més, els propietaris gaudiran d'avantatges com cobertura multirisc, cobertura jurídica gratuïta per impagament, contracte gratuït i mediació, avalloguer, comprovació de morositat, i reducció de l'IBI, segons les ordenances vigents. D'altra banda, Foradada ha apuntat que "ha de ser un habitatge digne" que haurà de passar la valoració prèvia de l'arquitecte i ha de tenir "cèdula d'habitabilitat i certificat d'eficiència energètica".

Perfils i demanda

"Cada pis que entra a la borsa, pràcticament surt sempre" ha explicat Mireia Prieto, tècnica de l'Oficina d'Habitatge, destacant la demanda que hi ha del servei. Prieto ha explicat que la majoria d'usuaris que demanen aquest servei són famílies o bé joves. Normalment aquests joves poden recórrer als avals (no bancaris) perquè no compleixen els altres requisits que es demanen. La Generalitat, però, no accepta els ingressos que provinguin d'ajuts o d'atur.

El lloguer mitjà de Vic se situa entre 400 i 500 euros aproximadament. Es considera lloguer assequible entre 300 i 350 euros. Paral·lelament, des de l'Oficina Local d'Habitatge es fa un seguiment als usuaris inscrits a la borsa perquè renovin la documentació, si, per exemple, encara estan buscant habitatge o no. El servei està en marxa des del 2008 i actualment hi ha 271 persones inscrites.
Arxivat a