El Suprem inhabilita Francesc Homs un any i un mes pel 9-N

La sentència no el condemna per prevaricació però inclou una multa de 30.000 euros | Haurà de deixar de ser portaveu del PDECat al Congrés | La Fiscalia demanava nou anys d'inhabilitació per al dirigent nacionalista per desobediència i prevaricació arran de la organització del procés participatiu

Isaac Meler / Oriol March
22 de març del 2017
Actualitzat a les 14:06h
Mobilització de suport a Francesc Homs a Madrid pel judici al 9-N
Mobilització de suport a Francesc Homs a Madrid pel judici al 9-N | Isaac Meler
Francesc Homs, inhabilitat un any i un mes pel 9-N. El Tribunal Suprem (TS) ha fet pública aquest dimecres la sentència del cap de files del PDECat al Congrés per la seva participació en l'organització del procés participatiu del novembre de 2014. La Fiscalia demanava una pena de nou anys d'inhabilitació pels delictes de desobediència i prevaricació. En el seu cas, només ha estat condemnat per desobediència. També ha rebut una multa de 30.000 euros. La decisió sobre Homs arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi condemnat a dos anys d'inhabilitació l'ex-president de la Generalitat Artur Mas, a un any i nou mesos l'ex-consellera Joana Ortega, i a un any i mig l'ex-consellera Irene Rigau.

Homs va ser jutjat al TS, a Madrid, per la seva condició de diputat al Congrés i aforat a aquest tribunal. L'ex-conseller de Presidència es va declarar "innocent" en el seu l'al·legat final al judici al 9-N i va advertir que el referèndum d'independència es farà tot i l'oposició de l'Estat. Des del primer dia, Homs va "assumir" tots els fets que li atribueix la Fiscalia i va etzibar durant l'interrogatori del ministeri públic: "En podria afegir més". En defensa seva, però, va argumentar que "no hi havia forma humana" de conèixer l'abast de la "inconcreta" providència del Constitucional que el 4 de novembre de 2014 va suspendre el procés participatiu.

En el seu informe final, però, el fiscal Jaime Moreno va assegurar que Homs va "imposar la seva pròpia voluntat per sobre de la Constitució" i que va fer un "pols a l'estat de dret". Moreno també va apuntar que "no es va voler entendre" la suspensió del procés participatiu.