La Casa Museu Verdaguer celebra el 50è aniversari amb una remodelació de les instal·lacions

El patronat de la Fundació convoca un premi de recerca per fomentar la figura del folguerolenc | El museu programa una exposició, un recital de poesia i diferents activitats per la celebració de l'efemèride

Durant la presentació de l'aniversari.
Durant la presentació de l'aniversari. | ACN
22 de febrer del 2017
Actualitzat el 23 de febrer a les 8:37h
El 18 de juny del 1967 es va inaugurar la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, ara fa cinquanta anys. L'obertura, però, s'havia programat pel 25 de juliol de 1936, però l'esclat de la Guerra Civil al mateix any va frustrar la iniciativa popular. Trenta anys més tard, va poder fer-ho. Tal com ha explicat la directora de la Fundació Verdaguer, Carme Torrents, aquest dimecres en la roda de premsa de presentació, és un Museu que "neix de la voluntat popular, que neix des de baix". Torrents ha destacat que és un aniversari molt important perquè significa "la resistència de l'anhel d'un poble".

Per celebrar l'efemèride, la Casa Museu Verdaguer ha remodelat la planta baixa de les seves instal·lacions. D'una banda, s'han renovat els plafons que dataven de 1995 (actualitzant el disseny i les imatges, ara en color) i també l'accessibilitat i atenció al visitant lector. En aquest sentit, s'ha apostat per integrar el discurs dels continguts amb persones dificultats auditives i visuals. Aquesta renovació forma part del projecte Mirada Tàctil que promou la Diputació de Barcelona.

A més, també s'ha creat un espai lector, La Butaca de llegir, perquè el visitant pugui llegir a la mateixa casa del poeta. "Hem d'encomanar les ganes de llegir des del Museu: que la gent llegeixi, i que llegeixi Verdaguer" ha proclamat Carme Torrents.

Convocatòria premi de recerca sobre Verdaguer

El patronat de la Fundació Jacint Verdaguer, amb l'Ajuntament de Vic i la UVic-UCC, convoca el Premi Verdaguer de Recerca per tal de fomentar la investigació sobre la figura i l'obra del poeta. Torrents ha explicat que va adreçat a joves investigadors, ja que es necessiten "noves generacions".

L'obra, que serà premiada amb 6.000 euros, serà publicada dins la col·lecció d'Obra Completa en Edició Crítica de Jacint Verdaguer (OCEC) per Verdaguer edicions. La convocatòria es farà al març i el veredicte del premi es farà públic el 20 de maig en el marc de la Festa Verdaguer.
 

El nou espai dins la Casa Museu Verdaguer La Butaca de Llegir. Foto: ACN


Un retrat de Verdaguer

La Fundació Verdaguer també celebra la cessió d'un oli sobre tela d'un retrat del poeta. Feta pel conegut retratista valencià Víctor Moya Calvo, la Comunitat de Jesús ha cedit l'obra a la Casa Museu, que es va fer a partir d'una imatge de Verdaguer quan era vicari a Vinyoles d'Orís.

Renovació d'imatge

Després de deu anys d'activitat, la Fundació s'ha consolidat com l'òrgan de gestió de la Casa Museu i de l'Editorial Verdaguer Edicions, a més de totes les activitats que se'n deriven. Per aquest motiu, a més de la remodelació de la planta baixa, també s'ha renovat el logotip per visualitzar la marca paraigües de tota la resta: Casa Museu, Editorial i tots els projectes associats. Es manté la V de la signatura de Verdaguer, simbolitzant els solcs de la terra.

Activitats durant tot l'any

El 50è aniversari es celebrarà amb moltes activitats durant l'any, sobretot durant la Festa Verdaguer, del 18 de maig al 18 de juny, que enguany canvia el nom (deixa de dir-se Quinzena Literària i recupera el nom tradicional) i fa el salt cap a Barcelona.

El primer acte serà l'espectacle Canigó íntim de Lluís Soler que recitarà el poema de Jacint Verdaguer, a la Casa Museu, els dies 3 i 4 de març. Es tracta d'un espectacle amb un aforament limitat de 40 persones en ambdues sessions. D'altra banda, culminarà l'aniversari la inauguració de l'exposició "Verdaguer segrestat. L'apoderament del mite durant el franquisme" que descriu el tractament que va rebre el poeta per part de les autoritats franquistes.

En la roda de premsa també hi era present l'alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, que ha remarcat aquest aniversari com un "moment molt dolç", per la millora en l'aportació econòmica a la Fundació Verdaguer per part de la Generalitat i la Diputació; pel nombre de publicacions de l'editorial, i també per la remodelació de l'espai. Baronet s'ha mostrat orgullós de la participació del municipi i també de l'Escola Mossèn Cinto Verdaguer, "on any rere any els alumnes treballen la figura de Verdaguer".
 

Recull de galeries de fotos de la Festa Verdaguer de Folgueroles

L'alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, la directora de la Casa Museu Verdaguer, Carme Torents, i altres representants. Foto: ACN