Vic homenatja les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil aquest dijous

L'Ajuntament ha demanat col·laboració per poder celebrar un acte el més representatiu possible

Redacció
15 de febrer del 2017
Actualitzat el 16 de febrer a les 15:31h

La plaça Major de Vic. Foto: Osona.com


La Sala de la Columna de l'Ajuntament acollirà el primer acte institucional en homenatge a les víctimes dels bombardejos franquistes a la ciutat durant la Guerra Civil. Enguany fa 78 anys d'aquests fets. L'historiador i professor de la UVic-UCC, Josep Casanovas, serà l'encarregat de pronunciar la conferència "La Guerra Civil a Vic (1936-1939): Cues, cartes i bombes" aquest dijous, 16 de febrer, a les 7 de la tarda.

Després d'aquest acte, al voltant d'un quart de 9, Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR) d'Osona també ha organitzat un acte davant del temple Romà, per mostrar així que totes les forces democràtiques estan en contra del feixisme i del racisme, "d'uns temps turbulents, plens de prejudicis i perills per a la convivència", expliquen.

Vic, víctima de quatre bombardejos durant la Guerra Civil

Durant la Guerra Civil, fruit de l'aixecament militar de 1936, la ciutat de Vic va ser víctima de quatre bombardejos aeris realitzats per l'aviació feixista.  El primer bombardeig va ser el dia 21 de desembre de 1938 a les 12 del migdia. Sis avions van bombardejar les fàbriques i l'estació de tren, i van provocar set morts i nombrosos ferits. L'Hospital internacional de Vic, la casa de caritat de les Germanes Carmelites de la Caritat reconvertida com a hospital per als ferits de guerra, també va rebre l'impacte d'una bomba que va foradar l'edifici.

El segon bombardeig va ser el  20 de gener de 1939.  El seu objectiu va ser el pont d'accés a Vic i l'estació de tren. En aquest cas també van provocar nombrosos morts i ferits, a més a més van aconseguir destruir un tren. El tercer bombardeig va ser el 25 de gener de 1939, l'últim bombardeig contra el centre urbà.

El quart bombardeig va ser una maniobra de suport a les forces terrestres franquistes que, des del 31 de gener, assetjaven la ciutat. Les forces feixistes van aconseguir entrar a Vic la nit de l'1 al 2 de febrer de 1939.
Arxivat a