El jurat del Carnaval de Torelló encetarà la rua a sobre una carrossa

Hi haurà una vintena de carrosses i s'espera que hi hagi 60.000 persones | El Pullasso recupera el mocador negre, com els inicis; i Senyoretes i Homenots tindrà música en directe amb dos concerts

15 de febrer del 2017
Actualitzat el 20 de febrer a les 11:45h

L'organització preveu acollir 60.000 persones, en una població que en té 14.000 Foto: Carles Fiter


El Carnaval de Terra Endins de Torelló cada vegada està més a prop i les novetats surten a la llum. La darrera era que ja hi havia Rei Carnestoltes, però la nova organització, ACTE, n'ha revelat més. Enguany la 39a edició, la carrossa del jurat (feta per la colla Els Independents d'Última Hora) serà l'encarregada d'encetar la rua i portar tots els membres fins a la nova ubicació: al carrer Anselm Clavé.

Estarà format pel cantant Cris Juanico, l'actor Sergi Mateu; l'artista plàstic Narcís Ballús; l'experta en comunicació creativa Dolors Boatella; la dissenyadora tèxtil Maribel Salvans; i el dissenyador industrial Ramon Soler.

El jurat, doncs, encapçalarà les 20 carrosses del Carnaval de Torelló. D'aquesta vintena, 5 carrosses són de la categoria B i la resta (15) de la categoria A. Així ho explicat, aquest dimecres el matí en una roda de premsa el tècnic del Carnaval de Torelló, Blai Marginedas. Precisament, Marginedas és la nova figura que s'ha incorporat a l'organització de la festa amb l'objectiu de crear vincles amb els altres impulsors. El president d'ACTE, Toni Alba, i l'alcalde Santi Vivet han valorat molt positivament la creació d'aquesta figura.

El Carnaval Terra Endins del 2017 té un pressupost de 30.000 euros i té un nombre similar de carrosses que el 2016. En la 39a edició, ACTE substitueix a PIOC (Promocions i Organitzacions Culturals) que fins ara organitzava la festa des del 1978. L'organització ha explicat que hi ha unes 3.000 persones que hi participen i preveu que hi haurà 60.000 persones al municipi.

Altres novetats del Carnaval

ACTE comença el seu primer Carnaval trepitjant fort i fent petits canvis que segur que els participants i assistents hi notaran. Ja es va avançar que la rua de Carnaval retallaria el recorregut per la plaça Joanot Martorell (que no s'hagi de donar tota la volta a la plaça); o que es canviaria la ubicació del jurat. Més endavant, es va poder saber que el ball final passa a dir-se Terra Endins Festival, amb tres espais musicals diferenciats. Toni Alba ha explicat que després dels problemes de l'any passat s'ha reformulat la zona de ball.

Aquest any els assistents podran seguir la rua a través d'una pantalla que estarà ubicada a la placeta d'en Pujol, que retransmetrà en directe El 9 TV. També s'ha creat una votació popular a través de la web d'El 9 nou, que es concretarà més endavant com funciona. A més, els carrossaires podran conèixer enguany el sorteig de l'ordre de les carrosses assistint al Teatre Cirvianum, on Ràdio Ona farà un programa especial. Serà aquest dissabte 18 de febrer.

El Pullasso recupera el negre; i Senyoretes amb més música en directe

Tot i que la majoria d'actes conserven el mateix format, el Pullasso com Senyoretes i Homenots incorporen petites novetats. D'una banda, el Pullasso tornarà al color original de la primera edició que es va fer: el negre. D'altra banda, Senyoretes variarà el recorregut sortint de la plaça de la Vila i, tot i les obres del carrer Sant Miquel, s'hi passarà igualment si no hi ha res de nou. Enguany el Rei Carnestoltes assistirà per primer cop l'esdeveniment, on la música en directe hi tindrà un paper important, ja que obrirà i tancarà aquest acte, que organitzen els Deixebles de Sant Feliu.

Carnaval pels més petits i els més grans

Una de les altres iniciatives que ja va avançar ACTE va ser que volia crear fonaments per les generacions que vinguin darrere. Per això, el Rei Carnestoltes visitarà 7 escoles i 2 llars d'infants de la Vall del Ges "per fer pedrera" ha explicat Toni Alba, remarcant que així "la canalla vegi el mateix Carnestoltes a l'escola i a la rua". D'altra banda, el Rei Carnestoltes també visitarà el casal de la gent i gran i el casal dels avis de Torelló.

El Carnaval de Torelló, a estudi

Tal com ha avançat l'alcalde de Torelló enguany la Diputació de Barcelona farà un estudi de l'impacte social, cultural, econòmic, mediambiental i d'organització que té el Carnaval de Torelló.
 

Recull de fotos del Carnaval de Terra Endins

Acabant d'ultimar detalls de les carrosses. Foto: Carles Fiter

 

Un dels participants parlant amb els organitzadors i representants Ajuntament de Torelló. Foto: Carles Fiter

Arxivat a