Calldetenes acull una lluïda festa dels Tonis que estrena nou recorregut

Creix la participació del passant dels Tres Tombs amb una trentena de carruatges i una dotzena de genets

Passant dels Tonis de Calldetenes.
Passant dels Tonis de Calldetenes. | Josep M. Costa
Redacció
13 de febrer del 2017
Actualitzat a les 15:57h
A Calldetenes li va tocar el torn aquest diumenge. El municipi va lluir de festa dels Tonis, on enguany va créixer la participació. Tal com informa l'Ajuntament, la jornada eqüestre d'aquest diumenge 12 de febrer va engegar a les 9 del matí amb un bon esmorzar a l'esplanada de davant de la SI Les Margues, on es van concentrar els carruatges i genets. Durant el matí es van servir unes 150 botifarres acompanyades de pa torrat i un raig de vi per agafar forces pel recorregut. A partir de les 11, els genets van muntar els seus cavalls i es van enganxar i carregar els carros per formar la comitiva del passant.

El seguici, d'una trentena de carruatges i una dotzena de genets, va fer dos tombs pels carrers del poble enmig d'un nombrós públic que va acompanyar-lo. Per primer any, les dues voltes van ser diferents i es va aprofitar el funcionament de la variant per recórrer un bon tram del carrer Gran i l'avinguda Pau Casals.

Al seu pas per davant de l'església, el mossèn va beneir amb aigua i llorer a participants, animals, públic i gossos. El passant estava encapçalat per l'abanderat Eloi Paré i els borlistes Ernest Viñas i Laura Segalés, pubills joves d'aquest any. Destacar la participació de l'AMPA de l'Escola Sant Marc de Calldetenes amb prop de 70 infants muntats en cinc carruatges. A més a més dels genets i carruatges del poble, també van arribar muntures i carros procedents d'arreu de la comarca (Santa Eugènia, Taradell, Manlleu, Masies de Roda, Roda de Ter, Centelles, Prats de Lluçanès...) i de Manresa, Garrotxa, Empordà i Banyoles.

Finalment, el passant va acabar a davant de la Casa de la Vila on es va obsequiar a conductors i genets amb una tassa personalitzada dels Tonis de Calldetenes 2017. En el discurs de tancament, l'alcalde de Calldetenes i l'organització van agrair la participació a tots els assistents i es van anunciar sorpreses per la propera edició, que serà el segon diumenge de febrer del 2018. Els participants es van mostrar satisfets per la bona marxa del passant de Calldetenes.
 

Passant dels Tonis de Calldetenes. Foto: Josep M. Costa


L'ofici del moliner, en una exposició

Aquest diumenge també es va obrir l'exposició itinerant "El Molí de la Calvaria de Calldetenes i l'ofici de moliner. La ruta dels molins del torrent de Riudeperes" al vestíbul de l'Ajuntament de Calldetenes. L'exposició explica la història del Molí de la Calvaria dins el context del conjunt de molins situats al llarg del torrent de Sant Martí de Riudeperes, els elements i el funcionament dels molins hidràulics, i l'ofici de moliner. L'exposició es basa en la documentació creada durant el projecte d'inventari amb el mateix nom desenvolupat per la Universitat de Vic. La mostra es podrà visitar fins al 28 de febrer de dilluns a divendres en horari d'oficines.