«¡¡Vich vuelve a ser de España!!»

Aquest dijous fa 78 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Vic

Redacció
02 de febrer del 2017
Actualitzat el 05 de febrer a les 8:39h
Portada de «La Vanguardia», 02/02/1939
Portada de «La Vanguardia», 02/02/1939

Portada de "La Vanguardia"

La nit de l'1 al 2 de febrer de 1939, ara fa 78 anys, les tropes franquistes van entrar a la ciutat de Vic, ja a les acaballes de la Guerra Civil. Aquell dia, La Vanguardia va obrir la seva portada amb un titular més que eloqüent: ¡¡Vich vuelve a ser de España!!.

El diari es feia ressò d’una operació més àmplia, en la que també havien caigut altres municipis, com Centelles i Sant Martí de Centelles, a la mateixa comarca, Gironella (el Berguedà) o "San Pedro de Bigas" (el Vallès Oriental). En l'actuació, les tropes feixistes van comissar 600 metralladores, explosius, 1.500 fusells nous i altres “estocs enormes de material”.

El dia abans de l’entrada de les tropes feixistes, el 31 de gener, l’aviació de Franco va bombardejar la capital d’Osona, en un operatiu de suport a les tropes terrestres franquistes.

Els bombardejos dels avions van continuar el 2 de febrer a punts com la Vall del Ges. Ho recorda El Cosidor Digital, amb el documental “Estruendu. Catalunya bombardejada”, on es recullen de testimonis sobre els bombardejos a Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Granollers, i Torelló. El podeu visionar a sota...

Arxivat a