Sant Miquel de Balenyà posa en marxa una planta que generarà 4.000 tones d'estella forestal cada any

El combustible servirà per aprovisionar les xarxes de calor municipals

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, inaugura la nova planta.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, inaugura la nova planta. | ACN
Redacció
27 de gener del 2017
Actualitzat el 31 de gener a les 16:22h
L'associació Gestió Forestal del Montseny-Ponent acaba de posar en marxa a Sant Miquel de Balenyà una planta pionera al país en la generació d'estella forestal. L'entitat, formada pels municipis de Seva, Aiguafreda, el Brull, Tagamanent i l'EMD de Sant Miquel de Balenyà, preveu que la planta produirà unes 4.000 tones d'estella forestal. El president de l'associació i alcalde d'Aiguafreda, Joan Vila, ha explicat que, "amb la mirada al futur", s'ha sobredimensionat la planta ja que a ple funcionament podria arribar a produir fins a 10.000 tones l'any. Tot i això, les necessitats d'abastament de les xarxes de calor dels quatre municipis només requereixen un consum de 1.000 tones l'any, i la voluntat és que la resta es pugui subministrar a altres municipis propers. La Diputació de Barcelona acaba de treure una línia de subvencions de fins a 850.000 euros per ajudar els ajuntaments a instal·lar calderes de biomassa.

"Amb la posada en marxa de la planta de generació d'estella forestal s'acaba de tancar el cercle", ha assenyalat el president de l'Associació Gestió Forestal del Montseny Ponent i batlle d'Aiguafreda, Joan Vila. Així doncs, la nova planta se suma a la cadena de valor que han posat en marxa els municipis de Seva, Aiguafreda, el Brull, Tagamanent i  Sant Miquel de Balenyà que ja feien gestió forestal dels seus boscos, amb la col·laboració dels propietaris forestals, i tenen instal·lades calderes de biomassa als seus consistoris.

Per tirar endavant el projecte, Vila ha explicat que s'han emmirallat en la gestió dels boscos que fan els països del nord d'Europa, "on es treballa el bosc a l'hivern, per després poder estar tranquils a l'estiu". Una correcta gestió dels boscos a l'hivern no només minimitza possibles incendis a l'estiu, sinó que l'aprofitament de la fusta sobrant per transformar-la en biomassa forestal suposa un gran estalvi energètic pels municipis. Entre els beneficis que suposa la biomassa, Joan Vila també ha destacat la disminució d'emissions de CO2 a l'atmosfera i la generació de nous llocs de treball.
 

La màquina d'estella funciona a ple rendiment durant la inauguració Foto: ACN


Vila ha destacat que el projecte és ambiciós, ja que esperen que la biomassa que els sobri, de moment unes 3.000 tones a l'any, la puguin subministrar a altres municipis. Segons l'alcalde d'Aiguafreda, els municipis que vulguin gaudir de l'estella que produeixen hauran de ser els més propers, a un radi de 30 o 40 quilòmetres, perquè volen imposar un criteri de biomassa de "quilòmetre 0". La voluntat és produir una estella "de molta qualitat i que disposi de denominació d'origen". "No servirà de res produir estella per evitar més emissions de CO2 a l'atmosfera si després utilitzem camions per transportar-la lluny", ha qüestionat.

La planta, a banda de l'aprofitament de la fusta, també compta amb una bàscula de mesura que és propietat de l'Ajuntament d'El Brull.

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha destacat la voluntat del territori per "aprofitar" el paisatge i treure'n la màxima productivitat, "com ja feien els nostres avis". La presidenta ha dit que la nova planta de Sant Miquel de Balenyà és un molt bon exemple de gestió correcta dels boscos amb l'objectiu que el medi natural continuï essent productiu.

Per Conesa, cal que les administracions encarin els nous drets que reivindica la ciutadania, "com un menor cost de l'energia o el fet de respirar un aire més pur". Segons la presidenta, per aconseguir-ho, cal tenir en compte que els recursos "són molt a prop" i ha destacat que "és de sentit comú que puguem extreure la nostra pròpia energia dels nostres boscos a un cost raonable". A més, ha afegit, "els ajuntaments hi surten guanyant, però també hi guanya el bosc".
 

Mercè Conesa Foto: ACN