Sant Pere de Torelló penalitzarà les entitats bancàries amb pisos buits

Jordi Fàbrega apunta que el municipi necessita habitatge de lloguer per l'emancipació juvenil

26 de gener del 2017
Actualitzat el 27 de gener a les 10:03h

El ple de Sant Pere de Torelló Foto: Maria Costa


L'Ajuntament de Sant Pere de Torelló penalitzarà les entitats bancàries amb pisos buits. Ho farà a través de les ordenances municipals de l'any que ve, concretament amb el màxim recàrrec permès de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI). Aquesta mesura s'ha pres per l'estoc de pisos buits i desocupats que hi ha al municipi i que són propietat d'entitats bancàries.

L'alcalde de Sant Pere, Jordi Fàbrega, apunta que tenen comptabilitzats 14 habitatges i les entitats bancàries "només volen vendre". A més, s'hi suma la negativa de les entitats d'incloure aquests habitatges a les borses locals de lloguer i només en situacions excepcionals (casos d'exclusió social). Fàbrega remarca que Sant Pere necessita habitatge de lloguer, més per fomentar l'emancipació juvenil que per situacions de necessitats socials. "Molts joves es veuen forçats a buscar habitatge en poblacions més grans per falta d'oferta al municipi" explica.

"Busquem sentit comú" diu l'alcalde recalcant que moltes d'aquestes entitats bancàries i el mercat financer han estat rescatades amb diners públics, però no han revertit en altres necessitats que la societat requereix. "Som molts municipis el que tenim la necessitat de disposar d'habitatge de lloguer" explica Fàbrega.

Per això, amb aquesta moció el consistori de Sant Pere també sol·licita al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat de Catalunya que legisli en el sentit d'obligar a les entitats bancàries a llogar els seus habitatges així com a subscriure convenis amb els Ajuntaments per poder incloure dins les borses de lloguer locals d'habitatges buits de la seva propietat per a casos d'emergència social i emancipació juvenil. Sant Pere ja disposa de borsa local d'habitatge i és per això que vol incloure-hi aquests habitatges. "Els ajuntaments coneixem la particularitat de cada cas" explica l'alcalde.

L'equip de govern va presentar i va aprovar aquesta moció després de diferents accions i converses amb les entitats bancàries propietàries dels pisos per buscar una solució que permeti donar resposta a la demanda per part de joves del poble i per evitar conflictes veïnals pel mal estat en què es troben alguns d'aquests habitatges. Se'n sap d'un, per exemple, que ja està ocupat.