La direcció nacional d'Òmnium es desmarca de la iniciativa dels fanalets independentistes de Vic

Jordi Cuixart demana als presidents territorials que s'abstinguin de "fer o col·laborar en qualsevol acció no pròpia" de l'organització

Redacció
04 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:50h

Els fanalets independendistes, aquest dimarts a la tarda a Vic Foto: Albert Alemany



La direcció nacional d'Òmnium Cultural es desmarca de la iniciativa convocada a Vic per rebre els Reis d'Orient amb fanalets amb l'estelada. Després de la polèmica aixecada per la proposta, a la que s'havia sumat la secció local i comarcal d'Òmnium, el president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha enviat una carta a tots els presidents territorials per desmarcar-se de la iniciativa i demanar-los que siguin més "curosos" amb les campanyes que engeguen al marge de la direcció nacional. A la missiva, a la que ha tingut accés l'ACN, Cuixart assegura que la proposta de les estelades a la cavalcada dels Reis "no concorda" amb el "pla de treball" d'Òmnium. I per això reclama als responsables de l'organització que s'abstinguin de "fer o col·laborar en qualsevol acció no pròpia de l'entitat".

"Com bé sabeu, aquest tipus d'accions no concorden ni amb el pla de treball de l'entitat -vàlid per a totes les seus territorials- ni amb la campanya nacional que ara mateix centra bona part dels esforços de l'entitat: Lluites compartides. Tampoc concorden amb la nostra voluntat de seguir treballant per normalitzar l'imaginari col·lectiu de país on tothom s'hi senti representat, sense renúncies i amb tota la diversitat que ens caracteritza com a societat", escriu Cuixart per desmarcar-se de la iniciativa.

El president d'Òmnium recorda també que ara per ara l'activitat de les entitats sobiranistes i les institucions i partits independentistes "estan sent mirades amb lupa pels qui s'oposen a un referèndum sobre la independència i al dret a proclamar la república catalana en el cas de victòria del "sí". 

La polèmica es va desencadenar dilluns, en anunciar-se des de les seccions locals de Vic d'Òmnium i l'ANC la convocatòria animant als assistents a la cavalcada dels Reis a portar fanalets amb estelades. Posteriorment, van afirmar que era una acció que es feia des de 2012, i municipis com Berga també van avisar que s'hi havia sumat. La iniciativa, però, va rebre nombroses crítiques polítiques, especialment des del PPC i C's.
 

Una família osonenca rebent els Reis d'Orient amb un fanalet amb una estelada. Foto: NacióDigital


La crida es fa des del 2012

La iniciativa no és en cap cas nova i es fa a Vic i en altres poblacions des del 2012. Així ho ha recordat la coordinadora de l'ANC d'Osona, Jèss Carol, a NacióDigital. Carol ha dit que "en cap moment, vol que sigui una manifestació, no es demana que es vagi amb l'estelada el coll". "No ho imposem a ningú, s'ofereix una opció i són els pares i els nens que decideixen el seu fanalet", ha sentenciat la coordinadora. A més, no s'ha fet cap producció extra per la rebuda dels Reis de l'Orient a Vic; es compta amb uns 500 fanalets. Pel que fa a omplir d'estelades les finestres i els balcons, "és el mateix que es demana per Sant Jordi" apunta la coordinadora.

En aquesta mateixa línia, ho ha defensat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, aquest matí en la presentació de la campanya pel referèndum "Fem futur". Sànchez ha dit que és "una iniciativa local, que cal respectar-la i que s'ha desenvolupat durant quatre anys sense cap tipus de polèmica". A més, ha defensat que l'estelada no és un símbol de confrontació, sinó que "s'ha incorporat amb normalitat a la majoria d'activitats festives i culturals del país", com a la Patum de Berga i els castellers. A més de l'ANC Osona, l'ANC de Berga també ha impulsat la iniciativa d'omplir la cavalcada dels Reis amb l'estelada des del 2012 –avui ha intentat defugir la polèmica- i també se n'han pogut veure a altres poblacions com Ripoll.
 

Els fanalets polèmics, a la cavalcada de Ripoll del 2014. Foto: Arnau Urgell


El Govern se'n desentén i diu que ho "respecta"

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha desvinculat l'executiu de la crida en roda de premsa després de la reunió setmanal d'aquest dimarts. Munté ha remarcat que la iniciativa és "una proposta de les entitats" que el Govern "respecta com qualsevol altra de la societat civil". "El Govern no hi té res a veure; és una proposta com les que s'han fet amb determinats esdeveniments esportius o per la Diada, i les entitats faran el que estimin més convenient i oportú", ha conclòs.
Arxivat a