OPINIÓ: «La llum del fanalet ens fa seguir endavant»

ANC i Òmnium d'Osona responen l'allau de crítiques que han rebut aquests dies

Els fanalets independendistes, aquest dimarts a la tarda a Vic
Els fanalets independendistes, aquest dimarts a la tarda a Vic | Albert Alemany
Redacció
05 de gener del 2017
Actualitzat a les 8:49h
Observem atonits i sorpresos l'allau de comentaris que ha provocat l'anunci de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Osona, l'ANC Vic i Òmnium Cultural Osona sobre l'acció que aquestes entitats hem anunciat per a la cavalcada de reis 2017 a Vic. Concretament, demanem que, per donar la benvinguda a la comitiva reial, els veïns de la ciutat que ho vulguin pengin estelades als balcons i posem també a la seva disposició uns fanalets de cartró amb quatre estelades de cel·lofana.

Bàsicament, la nostra sorpresa rau en el fet que aquesta és una acció que fem des de l'any 2012 i no ha estat fins aquesta setmana que el rebombori mediàtic ha sobrepassat amb escreix els límits de la nostra ciutat. Les entitats sobiranistes de la societat civil organitzada ens hem mobilitzat de manera extraordinària els últims cinc anys i les nostres accions sempre han seguit unes pautes determinades: la lliure decisió de cadascun de prendre-hi part o no, el respecte a altres opcions polítiques, la no-violència o l'absència d'escarni, entre d'altres.

En el cas concret de l'acció dels fanalets a Vic no es fa una distribució massiva i gratuïta de fanalets al mig de la cavalcada. Els fanalets es distribueixen a les nostres parades i en comerços col·laboradors. Per tant, existeix un control parental clar de manera que cada família acaba decidint si se suma o no a la iniciativa.

D'altra banda, no hi ha cap voluntat d'eclipsar la cavalcada ni treure el protagonisme als qui realment el tenen aquella nit: els nens i els reis. Per això, mai s'ha demanat que es vagi a la cavalcada onejant banderes estelades. De fet, fins a dia d'avui, aquest ha estat el comportament que de manera lògica i intuïtiva han tingut els nostres conciutadans i no ens consta haver vist mai cap bandera estelada a la cavalcada. Fidels a aquesta voluntat, l'element que hem utilitzat per ser presents al seguici de Vic els últims cinc anys no és més que un fanalet, que passa força desapercebut, entre la multitud que s'aplega als carrers de la ciutat la nit del 5 de gener.

Que la capital d'Osona hagi estat protagonista durant unes hores a tot l'Estat espanyol, amb unitats mòbils desplaçades a Vic, connexions en directe a diversos mitjans estatals i declaracions públiques sobre el tema per part del president del govern espanyol ens tranquil·litza. Que els arguments que desplega l'unionisme en l'actual pugna democràtica no puguin anar més enllà d'uns fanalets ens demostra que el dia del referèndum s'apropa.

Però això no amaga la nostra indignació amb els partits unionistes perquè les crítiques ferotges contra aquesta acció només apunten cap a la direcció que precisament critiquen: treure'n rèdit polític.

Malgrat tot, el nostre tarannà fa que avui ens congratulem que, com a mínim, la polèmica hagi servit perquè en tertúlies i debats que s'han obert amb aquest tema, la conversa hagi acabat derivant cap a reflexions intel·lectualment molt més interessants, com ara la manera com gestionem la informació que donem als nostres infants sobre qui són els reis, les joguines sexistes o, fins i tot, reflexions sobre com passen el Nadal els milers d'infants refugiats que fugen de la guerra que des de Catalunya volem acollir i que l'Estat espanyol ens posa traves per fer-ho.

Per tot plegat, seguirem treballant intensament perquè la República Catalana sigui una realitat aquest any que acaba de començar i volem comptar amb tots vosaltres. El soroll dels últims dies ens esperona i res no farà que defallim, sinó al contrari. Precisament, els propers dies, posarem en marxa la campanya "Fem futur", dirigida als votants de partits no independentistes, però partidaris del dret a decidir, que encara no tenen clar què votaran en el referèndum.

ANC Osona, ANC Vic i Òmnium Cultural Osona
Arxivat a