Mitjans espanyols s'acarnissen amb els fanalets independentistes de Vic

Alguns, fins i tot, atribueixen la iniciativa al Govern català

04 de gener del 2017
Actualitzat el 05 de gener a les 11:04h
Els fanalets independentistes de Vic han centrat totes les mirades per la cavalcada dels Reis d'Orient. A més de les crítiques virulentes de l'unionisme, molts mitjans de comunicació estatals han carregat contra la iniciativa, que es feia a la capital osonenca des del 2012. En fem un repàs.

Premsa estatal:

- El País. Va ser dels primers diaris que va treure la notícia de la crida de l'ANC i Òmnium sobre la crida a portar els fanalets amb l'estelada i penjar les banderes als balcons i finestres, amb aquest titular:ANC y Òmnium convierten la cabalgata de Reyes en un acto independentista. El rotatiu també ha dedicat la seva editorial, anomenada «Repugnante polarización», on considera que es trepitgen els drets dels menors.

- El Mundo. El diari va treure la notícia sota el títol Instan a inundar de 'esteladas' la cabalgata de Reyes que emite TV3. A més, ha estat dels pocs diaris que ha tret la notícia en portada en l'edició del paper amb el titular: Puigdemont usa a los Reyes Magos para adoctrinar en el soberanismo, obviant que la proposta no és del Govern.

També li ha dedicat l'editorial amb el títol «La obscena politización independentista de la infancia», on considera que la iniciativa és una "falta de escrúpulos del secesionismo catalán a la hora de promover su obsesión separatista como el papel que juegan los medios públicos".

L'article d'Arcadi Espada ha anat més enllà i ho compara amb el drama dels refugiats: "un paisaje infectado de inmoralidad, sostenida y cobijada por un número tan devastador de papás, y ahora pretenden lavar una raspa de culpa convirtiendo la levítica ciudad en la playa de Aylan".

- La Razón. El diari li ha dedicat l'editorial del dimecres amb aquest títol: «La insoportable manipulación del independentismo catalán». El text titlla de TV3 com "la cómplice necesaria por la puesta en escena del plan secesionista" i alhora considera que "la «revolución de la sonrisa» empieza a estar agriada y que parece abocada a un callejón sin salida y a una guerra interna por el poder en la Generalitat". A més de l'editorial, també hi ha notícies com: Proselitismo independentista con los Reyes Magos.

- ABC. Aquest diari també es va sumar a la polèmica amb la notícia: ANC y Òmnium politizan la cabalgata de los Reyes Magos, on diuen al cos del text, que aquest no és el primer cop que s'utilitzen nens per promoure el procés separatista a Catalunya.

Televisions:

- TVE:
 
- La Sexta i Antena 3:



- Telecinco i Cuatro:

Ambdues cadenes han llençat el mateix vídeo: La cabalgata de los reyes magos de Vic, cargadita de polémica, de la productora Atlas. A més, el Programa de Ana Rosa ha entrevistat el diputat al Congrés per ERC, Gabriel Rufián.