TV3 respon les crítiques per la cavalcada de Reis de Vic: «Es farà amb la professionalitat de sempre»

La cadena pública emet un comunicat per contestar "les veus que des de determinats àmbits i mitjans de comunicació" han carregat contra la retransmissió de la rua, enguany marcada pels fanalets independentistes

Redacció
04 de gener del 2017
Actualitzat el 05 de gener a les 12:43h
"El desplegament previst per a aquesta edició de la cavalcada és el mateix que en les últimes edicions. I es farà amb el rigor i la professionalitat de sempre". Aquesta ha estat la resposta de TV3 a "les veus que des de determinats àmbits i mitjans de comunicació" critiquen que la cadena emeti la cavalcada de Reis de Vic, marcada enguany pels fanalets independentistes d'Òmnium i ANC.

En un comunicat, TV3 assenyala que la decisió de retransmetre la rua de la capital d'Osona es va prendre "fa mesos" i subratlla que el programa "no ha tingut mai, ni té, cap altre objectiu que fer arribar, cada 5 de gener, la tradició dels Reis Mags a l'audiència".

Els dirigents de Ciutadans, Inés Arrimadas i Albert Rivera, van titllar de "lamentable" la promoció dels fanalets amb l'estelada a través dels respectius perfils de Twitter. La cap de l'oposició al Parlament va demanar tornar urgentment al "seny", mentre que Rivera va denunciar que "fins i tot a la cavalcada dels Reis Mags (...) volen posar els polítics separatistes la seva bandera de divisió".

En la mateixa línia, Xavier García Albiol (PP) va considera que els impulsors són uns "fanàtics" amb "ments mesquines". El vicesecretari de Comunicació del Partit Popular, Pablo Casado, va qualificar la crida "d'ocurrència absurda i ridícula" i que l'acció pretenia ocultar "el fracàs de la gestió de populistes i independentistes". Les crítiques de Casado –un dirigent de primera línia a escala estatal- a l'independentisme no van quedar aquí, sinó que va afegir que a Vic ja s'havien produït altres accions amb l'objectiu de "separar els catalans per la seva ideologia, pel seu amor a una bandera o pertinença a una identitat".

Rajoy, per la seva banda, va exgir “sentit comú” per no polititzar una celebració com les cavalcades. “Les festes dels Reis Mags són fonamentalment per a nens i pares i m’agradaria que els nens tinguessin unes festes com les que hem tingut tots nosaltres”, va declarar des de Pontevedra.
 

Una família osonenca rebent els Reis d'Orient amb un fanalet amb una estelada. Foto: NacióDigital


La crida es fa des del 2012

La iniciativa no és en cap cas nova i es fa a Vic i en altres poblacions des del 2012. Així ho ha recordat la coordinadora de l'ANC d'Osona, Jèss Carol, a NacióDigital. Carol ha dit que "en cap moment, vol que sigui una manifestació, no es demana que es vagi amb l'estelada el coll". "No ho imposem a ningú, s'ofereix una opció i són els pares i els nens que decideixen el seu fanalet", ha sentenciat la coordinadora. A més, no s'ha fet cap producció extra per la rebuda dels Reis de l'Orient a Vic; es compta amb uns 500 fanalets. Pel que fa a omplir d'estelades les finestres i els balcons, "és el mateix que es demana per Sant Jordi" apunta la coordinadora.

En aquesta mateixa línia, ho ha defensat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, aquest matí en la presentació de la campanya pel referèndum "Fem futur". Sànchez ha dit que és "una iniciativa local, que cal respectar-la i que s'ha desenvolupat durant quatre anys sense cap tipus de polèmica". A més, ha defensat que l'estelada no és un símbol de confrontació, sinó que "s'ha incorporat amb normalitat a la majoria d'activitats festives i culturals del país", com a la Patum de Berga i els castellers. A més de l'ANC Osona, l'ANC de Berga també ha impulsat la iniciativa d'omplir la cavalcada dels Reis amb l'estelada des del 2012 –avui ha intentat defugir la polèmica- i també se n'han pogut veure a altres poblacions com Ripoll.
 

Els fanalets polèmics, a la cavalcada de Ripoll del 2014. Foto: Arnau Urgell


El Govern se'n desentén i diu que ho "respecta"

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha desvinculat l'executiu de la crida en roda de premsa després de la reunió setmanal d'aquest dimarts. Munté ha remarcat que la iniciativa és "una proposta de les entitats" que el Govern "respecta com qualsevol altra de la societat civil". "El Govern no hi té res a veure; és una proposta com les que s'han fet amb determinats esdeveniments esportius o per la Diada, i les entitats faran el que estimin més convenient i oportú", ha conclòs.
Arxivat a