La formatgeria Betara obre una ecogranja al Lluçanès per explicar el procés de producció des de l'origen

L'empresa preveu tancar l'any 2016 amb un creixement d'entre el 5 i el 10% i una facturació al voltant del milió i mig d'euros

L'ecogranja Betara amb les ovelles mentre realitzen una de les visites guiades.
L'ecogranja Betara amb les ovelles mentre realitzen una de les visites guiades. | ACN Busquets L.
Redacció Osona.com
03 de gener del 2017
Actualitzat a les 18:11h
Distingits internacionalment quatre anys consecutius amb diferents premis dels World Cheese Awards, la formatgeria Betara (Olost) ha decidit fer un pas endavant per consolidar el seu projecte. L'empresa ha posat en marxa una ecogranja escola a Sant Boi de Lluçanès. Es tracta d'una iniciativa per difondre a un públic familiar el procés que hi ha darrere de l'elaboració dels formatges. Amb tot, l'ecogranja va néixer per poder abastir l'empresa de llet d'ovella ecològica per elaborar els seus propis formatges, segons ha explicat a l'ACN el propietari de Betara, Ramon Berengueras, qui ha relatat que és una de les poques granges d'ovella ecològica que hi ha al país. La formatgeria preveu tancar el 2016 amb un creixement d'entre el 5 i el 10% i una facturació al voltant d'un milió i mig d'euros.

El desembre del 2014, el productor que subministrava la llet d'ovella ecològica a Betara va deixar de fer-ho, i davant la important demanda d'aquest tipus de formatge, l'empresa va decidir aventurar-se a construir la seva pròpia granja d'ovelles ecològiques. Amb tot, dos anys després de la construcció de l'ecogranja, "encara no hem pogut produir ni un sol litre de llet", ha explicat Berengueras. Tot i això, el propietari de Betara veu el futur amb optimisme, ja que acaba de néixer el primer xai. Actualment la granja acull 150 ovelles i moltes d'elles es troben en avançat estat de gestació, la qual cosa significa que aviat les habitants de l'ecogranja començaran a multiplicar-se.

La intenció de Berengueras és que a principis del 2017 es pugui començar a obtenir de manera regular la llet d'ovella i progressivament arribar a produir els mateixos litres de llet que arribaven a la formatgeria quan l'antic productor encara els la proporcionava, al voltant d'uns 1.500 litres setmanals. Berengueras ha relatat que, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, la llet d'ovella ecològica "és deficitària" i ha lamentat que "per desgràcia, és una feina que molt poca gent s'hi dedica i, si ja costa trobar llet d'ovella convencional, encara costa molt més que n'hi hagi d'ecològica".
 

L'obrador de la formatgeria Betara a Perafita. Foto: ACN Busquets L.



Difondre el procés de producció des de l'origen

La idea de l'escola ha arribat més endavant, amb l'interès de Ramon Berengueras perquè els nens i nenes del país poguessin veure de primera mà d'on surten els formatges que consumeixen i tot el procés d'elaboració artesana i ecològica que hi ha al darrere. Fa relativament poc que han començat amb les visites, adreçades de moment a un públic familiar, però amb la intenció d'estendre-les a les escoles. També s'ofereixen tallers monogràfics com el de la llet, el tastet de formatges, donar menjar a una ovella petita o el taller de llana, quan és temporada.

Les visites a l'ecogranja consten de dues parts, una a l'obrador i l'altra a l'ecogranja escola. Al primer espai, situat al municipi de Perafita, els visitants poden conèixer com és l'ofici de formatger i seguir tot el procés de fabricació del formatge, que consta de la preparació de la llet, la coagulació, el tractament de la quallada, l'emmotllament, el premsat, el salat, l'oreig i a maduració.

Després, es visita l'ecogranja escola, situada al municipi de Sant Boi de Lluçanès, on es troba un dels pocs ramats de Catalunya d'ovelles ecològiques. Aquí, amb l'objectiu de difondre la ramaderia ecològica, els visitants poden conèixer les característiques dels animals, com viuen, la seva alimentació, el procés de munyir i la llet com a matèria primera en l'elaboració dels formatges.

Les ovelles ecològiques de Betara habiten en un estable al municipi de Sant Boi de Lluçanès. Envoltades d'un prat, surten a pasturar lliurement un parell de cops al dia. Ramon Berenguer ha explicat que a la granja, les ovelles s'alimenten de farratges i pinso totalment ecològic.
 

Les ovelles de l'ecogranja Betara tenen cura d'un xai que acaba de néixer. Foto: ACN Busquets L.



Un model d'empresa familiar, tradicional i artesana

Betara va néixer l'any 1992 entre la plana de Vic i el Berguedà, al bell mig del Lluçanès, en el si d'una empresa familiar. Amb els anys s'ha anat fent el seu lloc al món formatger fins a arribar a estar reconeguts pels premis més importants del sector, els "World Cheese Awards". Per quart any consecutiu, el jurat dels premis ha reconegut les especialitats de Betara davant dels 3.00 formatges que hi competeixen d'una trentena de països del món.

En total els van atorgar tres ors, una plata i un bronze. Berengueras ha explicat que fer-se un lloc en un món tant competitiu és difícil, "però té la peculiaritat que si es fan les coses bé, trobes el teu forat". Berengueras diu amb orgull que elaboren els formatges com es feien antigament "i d'aquesta manera ens hem fet un lloc al mercat i la gent ens valora com a tal".

Berengueras no detalla el secret de l'èxit de l'empresa, però es remet a la seva àvia per explicar allò que els diferencia de la resta: "Els formatges són com l'olla que tenia abans la iaia i que ha de fer el seu 'xup-xup'. Quan marxava, la iaia ens deia que quan el que tenia al foc fes 'xup-xup', l'apaguéssim. Llavors ningú sabia ben bé què volia dir fer 'xup xup', però tothom entenia el que volia dir l'àvia". Així doncs, Berengueras pensa que a Betara "hem de continuar fent el 'xup-xup' amb els nostres formatges".

Creix la demanda del producte ecològic

Betara elabora a Perafita prop d'una vintena de varietats de formatges d'ovella, cabra i vaca. Ramon Berengueras ha explicat que els que tenen més sortida al mercat són els convencionals, però el producte ecològic cada vegada va agafant més protagonisme. "Vam ser dels primers que ens vam convertir en ecològics perquè jo hi creia molt i la mostra és l'ecogranja, una de les úniques del país". Amb tot, el formatge de cabra és el més demandat pels seus clients, "i afortunadament també és el més premiat a casa nostra", ha afegit.

La formatgeria Betara ven els seus productes bàsicament a Catalunya. De fet, un 90% del seu mercat és el català, mentre que el 10% restant correspon al mercat espanyol i estranger. Ramon Berengueras ha explicat que la seva entrada al mercat nord-americà ha estat molt bona, però el mercat europeu també representa una part important de les seves exportacions en països com França o Holanda. La voluntat de l'empresa és anar creixent en aquesta línia.
 

Alguns dels formatges amb més sortida de Betara, els de cabra Foto: ACN Busquets L.



 
Arxivat a