Centelles ofereix el Pi a Santa Coloma amb retard

Visitants d'arreu del món donen la seva opinió sobre la festivitat

La Festa del Pi, aquest divendres al matí
La Festa del Pi, aquest divendres al matí | Josep M. Montaner
Toni Carrasco
30 de desembre del 2016
Actualitzat a les 18:19h
Enguany el pi ha arribat amb un xic de retard a la festa que s'organitza a Centelles en honor a la santa patrona, Santa Coloma. Uns 330 galejadors han participat en la festa, 290 dels quals disparaven salves durant tot el matí. Els encarregats de traslladar el pi, els bous que porten el carretó, s'han portat bé, però un d'aquests s'ha posat nerviós durant la galejada general.

A més, el pi no era dels més bonics que s'ha ofert a Santa Coloma, ja que tenia les branques trencades perquè quan s'ha tallat, no ha caigut bé (tenia un tronc d'una llargada considerable), i se li ha trencat una part del brancatge. Tot i així, uns 330 galejadors han participat en la festa, dels quals només uns 290 estaven han fet ressonar els seus trabucs i escopetes, en honor de la santa patrona, santa Coloma, pels carrers de Centelles.
 

Pel soroll dels trets es recomana portar taps per les orelles. Foto: Josep M. Montaner

 

Transportant el pi fins a l'església. Foto: Josep M. Montaner


Centelles Experience

Per la festa tradicional d'aquest matí s'ha convidat amb persones d'arreu del món, des de Suècia fins a Argentina. L'experiment local anomenat Centelles Experience es basava a fer-los venir per lliure aquest matí a la Festa del Pi i que, des deels seus indrets d'origen i sense cap mena d'influència, poguessin dir la seva opinió i emoció vers aquesta festa tan antiga, sorollosa i particular.

En primer lloc s'ha pogut parlar amb la professora Maria Cecilia de Hoyos Fontanini, filla del consol espanyol a la ciutat argentina de Santa Fe. Maria Cecilia va arribar a Catalunya aquest dijous i marxava del seu país amb una temperatura de 43 graus. A Centelles estaven a un grau positiu a la seva arribada. Tot i així, la seva opinió i reflexió sobre la festa és positiva: "Rescatar les tradicions ens mostra la història viva d'un poble. L'orgull de pertànyer, la màgia de les arrels que ens fa estimar a la nostra terra. Vinc d'una nació independent amb tot el que això significa. Participar de moments com aquests, em fan sentir orgullosa d'haver escollit Catalunya com la meva pàtria de cor. Visca Santa Coloma, visca Centelles i visca Catalunya".

També va arribar aquest dijous la jove sueca Magda El Nabaoui manifesta la seva experiència com a "única i irrepetible". En aquest cas acompanyada en tot moment pels joves cantaires del cor local Cantus Firmus que l'hi han fet d'amfitrions. A més, també hi ha assistit el matrimoni madrileny Fernàndez-Ordoñez i Cervera i el seu fill Jorge.

Impressionats per la força, solidesa i calidesa de la gent de Centelles, han participat en la festa del Pi des de l'esmorzar de pa amb botifarra a primera hora del matí fins al final de la festa quan s'entra el pi a l'església. Ells creuen que tradicions tan ancestrals i sòlides no "s'han de perdre mai i que estan emocionats i orgullosos de prendre part de forma espontània i oberta, tal com és la festa".

Tots han pogut gaudir en primera persona d'una tradició catalana i centellenca que al llarg dels anys ha esdevingut el millor reflex de l'esperit de poble que sempre ha tingut i mantingut la nostra vila. Una festa que pot agradar o no, però que no deixa indiferent a ningú.
 

Entrant el pi a l'església. Foto: Josep M. Montaner

 

S'han disparat més de 400 quilos de pòlvora. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a