Quatre-cents quilos de pólvora, a punt per la Festa del Pi de Centelles

La festivitat d'aquest divendres 30 de desembre se celebra en homenatge a Santa Coloma des de fa quasi quatre-cents anys

Festa del Pi de Centelles
Festa del Pi de Centelles | Adrià Costa
Toni Carrasco
29 de desembre del 2016
Actualitzat a les 9:41h
Com fa gairebé quatre-cents anys (almenys que estigui documentat) aquest divendres 30 de desembre Centelles s'omplirà de galejadors, soroll, trets i fum per celebrar la Festa del Pi, en homenatge a Santa Coloma. Concretament, uns 400 quilos de pólvora ja estan a punt perquè aquest divendres la missa de les 7 del matí doni el tret de sortida.

Les salves despertaran els carrers més cèntrics del poble i, tot seguit, en comitiva, es va al bosc on s'esmorza pa amb botifarra, al caliu del foc. Cap a quarts de nou del matí es comença a tallar el pi, sempre amb mitjans manuals, és a dir, a cops de destral, i al voltant del migdia es puja a força de braços al damunt del carro tirat pels bous Artillero i Gallardo. Llavors, tot xino xano, amb el Pi sempre dret s'enfila cap al poble amb una cercavila de galejadors, la carreta amb el Pi i tot el públic.

A les 12 del migdia s'entra al poble, es fa una galejada general a la plaça Major, es balla el Ball del Pi i tot seguit es porta a la placeta de l'església. A la una del migdia es baixa del carro, es puja per l'escala tot dret i davant la porta del temple se'l fa ballar i al so de la tonada "Ara balla el Pi". A continuació s'entra a dins de l'església fins a davant del presbiteri, es lliga per la part inferior del tronc i es penja cap per avall sobre l'altar major amb cinc poms de pomes i neules lligats a la brancada.

La festa acaba hissant el Pi fins davant la imatge de Santa Coloma mentre els galejadors canten, amb més o menys afinament, l'Himne de Centelles que diu així: "Patrona de Centelles, coloma ocell del cel, guieu ver el camí de les estrelles aquest poble fidel". I sobretot no oblideu de portar cotó o taps per les orelles, perquè si voleu gaudiu de la galejada a la plaça Major, segur que els trobareu a faltar.

Els preparatius

Des de Sant Esteve, els organitzadors ja van anar a marcar el pi amb un tret, després de les habituals deliberacions assembleàries i populars on tothom hi diu la seva i on costa posar-se d'acord per triar el pi més recte, formós i de corona rodona i perfecte que es vol oferir a Santa Coloma. Enguany, el pi assenyalat torna a estar situat a la zona del Mas Banyeres, prop de l'estable dels bous, que el mateix dia el portaran ben dret a dalt de la carreta fins al mig del poble.

El dimarts 27 es va procedir a la confecció dels ramells de pomes i neules que es penjaran dins de l'església, quan l'arbre estigui penjat cap per avall i enlairat a sobre de l'altar i davant de la imatge de la santa. I aquest dijous, 29 de desembre, durant tota la tarda i vespre a les Escoles Velles, els més de quatre-cents galejadors que participaran en la festa revisaran les armes, els documents necessaris i se'ls hi donarà el pin de l'edició d'enguany i el quilo de pólvora negra que cremaran amb les salves i els trets amb els seus trabucs i escopetes.
 

Galeries de fotos dels darrers anys de la Festa del Pi de Centelles

Arxivat a