Més enllà dels fanalets independentistes, com retransmetrà TV3 la cavalcada de Reis de Vic?

La cadena catalana nega que hi hagi cap ordre ni de mostrar ni d'amagar els fanalets amb l'estelada | Una desena de càmeres emetran en directe la vigília i una seixantena de persones treballaran intensament | A causa de l'emissió, l'horari es modifica: a dos quarts de 6 de la tarda els Reis entraran per la carretera de Barcelona i a les 8 del vespre arribaran a la plaça Major

TV3 preparant la cavalcada, aquest diemcres al matí
TV3 preparant la cavalcada, aquest diemcres al matí | Albert Alemany
04 de gener del 2017
Actualitzat el 05 de gener a les 8:39h
La nit més màgica de l'any arriba a la seva 74a edició a la ciutat de Vic. Una cavalcada que, més enllà de la polèmica dels fanalets independentistes, serà retransmesa per TV3 i presentada pel meteoròleg Tomàs Molina i l'editora del programa Info K del canal Super3 Laia Servera. Es preveu que a la plaça Major de Vic es concentrin unes 15.000 persones i que ho segueixin, tal com va passar l'any passat, més de 150.000 per televisió.

Per aquest motiu, la retransmissió de la cavalcada de Reis d'Orient a Vic suposa un gran desplegament tècnic i humà. Osona.com ha pogut parlar amb TV3, que ha explicat que aquest 5 de gener unes seixanta persones estaran treballant intensament per la retransmissió. Entre aquests hi ha actors, càmeres, tècnics que es cuiden dels enllaços amb el satèl·lit, personal tècnic de les unitats mòbils, maquillatge, vestuari, regidor, producció, il·luminació, realització, etc.

Pel que fa al desplegament tècnic, enguany, tal com informa TV3, hi haurà dues unitats mòbils i 13 càmeres. D'aquestes càmeres, dues seran grues i una steadycam. La part més televisada serà sobretot la concentració de la cavalcada a la plaça Major. En aquest espai, hi haurà càmeres en llocs estratègics "per donar les millors imatges de tot el què hi passarà".

Tal com apunten, "per sort, és un espai diàfan i podrem posar algunes càmeres a dalt de balcons, així que la visibilitat està assegurada". La cavalcada està produïda per l'Àrea d'Infantils i Juvenils de TV3 i compta amb la participació d'alguns dels personatges del canal Super3.

Preparant la cavalcada des del novembre

Per preparar tot aquest muntatge, un equip reduït de cinc persones ha començat a treballar en l'emissió de la cavalcada de Vic. Al mes de desembre han començat a intervenir-hi els perfils més tècnics. Tal com expliquen des de TV3, en una primera fase, l'equip de direcció, producció i guió fan "una immersió total en la ciutat de Vic i la seva cavalcada". A partir de les primeres reunions, perfilen com podria ser la retransmissió.

Remarquen que es tracta d'un programa en directe d'una hora i mitja al voltant dels reis i, per tant, han hagut de buscar continguts que poguessin "entrar de manera natural en aquest programa i que el fessin interessant i entretingut". A més, prèviament, també han gravat entrevistes i imatges de l'arribada del Patge Berenguer a Vic durant les festes de Nadal, quan va recollir les cartes. Alhora també compten amb un fragment d'una de les pel·lícules sobre els Reis que s'han produït a Vic.
 

En German Coll gravant l'arribada del patge Berenguer Foto: Josep M. Costa


Més endavant s'ha mirat a nivell tècnic "quines necessitats calien per poder ensenyar bé la cavalcada tan espectacular que fa aquesta ciutat". Destaquen que tot això ha estat possible gràcies a la implicació de l'organització i el mateix Ajuntament, "que ens han posat moltes facilitats a l'hora d'instal·lar practicables, aparcar, connectar cables... Hem treballat amb equip amb la ciutat" sentencien.

TV3 i la polèmica dels fanalets independentistes

TV3 també es va veure immersa en la polèmica dels fanalets, després que Societat Civil Catalana demanés a la cadena catalana que suspengués l'emissió pels fanalets independentistes. Aquest dimarts el vespre, Televisió de Catalunya va dir que mantindria la retransmissió de la cavalcada. Des de TV3 informen que no s'ha rebut cap ordre ni contraordre després de la polèmica. D'altra banda, la venda dels fanalets a la parada de l'ANC no s'ha aturat.

La segona emissió des de Vic i la modificació l'horari

L'any 1985 ja es va retransmetre la cavalcada de Vic per TV3. Va nevar i va ser la primera vegada que es va fer un dispositiu especial per realitzar un programa sobre l'arribada dels Reis. A causa de l'emissió, l'horari es modifica i a dos quarts de 6 de la tarda els Reis entraran per la carretera de Barcelona i a les 8 del vespre arribaran a la plaça Major.

La cavalcada de Reis de Vic està formada per dotze carrosses i compta amb la participació de més de 800 persones per assolir prop d'un quilòmetre de seguici. Al llarg de la rua, hi ha tres cavalls amb l'heràldica vigatana, el Cavaller de Corpus amb la bandera de la ciutat i dos heralds amb trompetes i dalmàtiques carmesí, color de goig.

A més, hi ha el carro que recull els xumets que entreguen els més petits, el braser de l'espígol, fanalers reials, els teiers que il·luminaran la nit cremant 4 tones de llenya de pi per donar calor i color a la ciutat de Vic, i ajudants dels Reis que repartiran una tona i mitja de caramels al llarg de tot el recorregut.

La desfilada començarà al passeig de la Generalitat i acabarà a la plaça major de Vic. La rebuda al balcó de l'ajuntament anirà a càrrec de l'alcaldessa de Vic, Anna Erra i, tot seguit, el rei Melcior adreçarà unes paraules als ciutadans.
 

En German Coll gravant l'arribada del patge Berenguer. Foto: Josep M. Costa

Arxivat a