Torelló aprova un pressupost de 17,4 milions d'euros per al 2017, un 8% més que a l'exercici anterior

Els comptes tiren endavant amb el suport de l'equip de govern i l'abstenció d'ERC, mentre la CUP i PSC hi voten en contra

Redacció
21 de desembre del 2016
Actualitzat a les 14:47h
El ple de l'Ajuntament de Torelló, aquest dilluns
El ple de l'Ajuntament de Torelló, aquest dilluns | Ajuntament de Torelló

El pressupost municipal de Torelló per al 2017 va obtenir el vistiplau del ple, en la sessió celebrada aquest dilluns. La proposta, que s’enfila fins als 17,4 milions d’euros, va obtenir el vot favorable dels dos grups de l’equip de govern (CiU i Fem Torelló), l’abstenció del grup d’ERC i els vots contraris de la CUP i el PSC.

El pressupost consolidat de Torelló per al 2017 és de 17,4 milions d’euros, que representa un increment del 8% en relació a l’any anterior, mentre que el pressupost del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura és de 865.000 euros. Per a inversions es destinen entorn dels 4 milions d’euros.

El regidor d’Hisenda, Albert Portús, va tornar a posar l’accent en el control de l’endeutament municipal i, entre les inversions, va destacar la finalització de la sala polivalent, les obres del carrer Nou i el Corredor de Can Reig, la passera sobre el riu o la reurbanització del carrer Giravolt. De fet, s’han prioritzat els projectes del Pla de Barris –“per no perdre les subvencions”-, atesa la seva finalització el 31 de desembre de 2017. El regidor va agrair la col·laboració dels grups que van presentar propostes per al pressupost. En el cas d’ERC, en van presentar 12 i se’n van acceptar nou, mentre que les de la CUP no es van poder treballar més “per falta de temps”, segons al regidor d’Hisenda.

Des del grup d’ERC, es va valorar positivament “poder incidir en el pressupost” a través de les propostes acceptades, com ara la continuació del projecte del camp de futbol del barri de Montserrat, la reforma del Teatre Cirvianum, la millora dels espais de l’escola d’adults de La Cooperativa, la protecció del pressupost en matèria de polítiques socials, educatives, culturals, d’ocupació i dels barris o l’avenç en matèria de tarifació social en les matrícules dels serveis educatius. El regidor Jordi Casals va qualificar el pressupost de “continuista” i va justificar l’abstenció del seu grup per la discrepància en algunes partides i en algunes prioritats.

En nom de la CUP, Francesc Manrique, va defensar el posicionament contrari del seu grup pel desacord en algunes de les principals inversions, com ara “el projecte estrella, la sala polivalent”, alhora que va qüestionar la necessitat de la passera de la zona esportiva i va criticar les partides reduïdes d’àrees com Participació Ciutadana i Igualtat. a sala polivalent i amb la “manca de transparència i de participació” dels pressupostos. També van lamentar que els pressupostos de Torelló “no siguin participatius”.

Finalment, el PSC també hi va votar en contra perquè, en paraules de Francesc Rivera, “dista molt del que seria el nostre”.

Albert Portús va tancar el debat assegurant que les partides de Cultura, Esports i Benestar Social, “creixen” i que “tot i que no són pressupostos participatius” contenen propostes que recullen les propostes de la gent, com el projecte d’adequació del camp de futbol del barri de Montserrat.

En un altre ordre de coses, el ple va aprovar les contribucions especials del projecte del carrer Nou i el Corredor de Can Reig. Aquest projecte té un cost de gairebé 800.000 euros, per al finançament del qual es compta amb una subvenció del 50% del Pla de Barris i una subvenció de la Diputació de 135.000 euros. De la quantitat restant, els veïns n’assumeixen el 90% (que representa el 29,75% del cost total de l’obra) i l’Ajuntament el 10%. Els criteris de pagament aniran en funció dels metres lineals de façana i el volum edificable. També s’ha establert un sistema de fraccionament dels pagaments dels veïns. La proposta es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern, els vots contraris de la CUP i el PSC i l’abstenció d’ERC.
Arxivat a