Centelles, capital de la tòfona

La Fira de la Tòfona omple d'activitats el cap de setmana de la localitat osonenca | Del programa, destaquen els tallers de cuina amb cuiners d'estrella Michelin i el concurs de gossos tofonaires

Concurs de gossos tofonaires
Concurs de gossos tofonaires | Josep M. Costa
Toni Carrasco
19 de desembre del 2016
Actualitzat el 23 de desembre a les 8:11h
El tast de samfaina va donar dissabte el tret de sortida a la 9a edició de la Fira de la Tòfona de Centelles. Durant tot el cap de setmana, el municipi ha acollit actes de tota mena entorn el món de la tòfona negra, Tuber Melanosporum.

Entre aquests, destaquen els tallers oberts de cuina en una nova ubicació, una carpa situada a l'antiga Sagrera de Centelles, i també les xerrades divulgatives a càrrec de Consol Blanch, Cesc Molera, Fina Vila, Abert Hueso o Toni Carrasco, entre d'altres.

Plats amb tòfona amb una estrella Michelin

Entre els cuiners presents el matí de dissabte hi havia dos restaurants amb una estrella Michelin cadascun d'ells. El primer, Les Magnòlies d'Arbúcies, amb el seu xef Xavier Franco, va mostrar com elaborar uns calamars farcits de bolets i consomé tofonat, costella de porc confitada i glacejada amb parmentier de tòfona, tudó en capraudine trufat i un darrer plat per al tast dels assistents que va consistir en un fals risotto de quinoa, salsifís, bolets i tòfona.

Més tard, va ser el torn del cuiner Marc Gascons d'Els Tinars de Llagostera que va cuinar unes garotes amb rovell d'ou i tòfona negra, uns nyoquis melosos de patata amb salsa de mantega i tòfona negra, una coca amb cansalada i tòfona negra i, per últim, unes carxofes amb moll d'ós, glaça i tòfona.

D'altra banda, el diumenge el col·lectiu Osona Cuina va presentar un brick cruixent de galta de porc amb tòfona i arròs de costella i tòfona negra a càrrec dels cuiners Toni Cruells del D.O. de Vic i Marc Currius de El Barecu.

Productes amb tòfona i gossos tofonaires

La segona novetat va ser la fira d'expositors que va passar del passeig a la plaça Major, tant dissabte com diumenge, que va coincidir amb el mercat setmanal i amb una cinquantena de parades amb productes de tòfona i tofonats com formatges, patates, cervesa, melmelada, embotits, patés, coca, plantes tofoneres, xocolates, etc.

Una dotzena de gossos tofonaires van participar dissabte passat en el 4rt concurs de cerca de tòfona negra, dins els actes de la 9ena Fira de la Tòfona Negra de Centelles. Els cans  provenien de tot el país, des d'Alcover fins a Lleida, Mollerussa o Calaf i des de La Bisbal d'Empordà fins a Lliçà d'Amunt, El Masnou, Cardona o Canet i amb un únic participants d'Osona, la gossa Dana del tofonaire  de Masies de Voltregà, del tofonaire osonenc Ivan Soler.

El guanyador fou el gos True (un Beagle de dos anys) del tofonaire de La Bisbal d'Empordà, Lluís Serrano;  la rapidesa, l'habilitat en la cerca i el bon olfacte va fer que per trobar el preuat fong, enterrat en la terra enfangada trigués entre tres minuts i un temps rècord d'un minut 45", en cadascuna de les quatre proves de cerca. En segon lloc va quedar el gos Tuber (un Labrador de cinc anys), del tofonaire de Calaf, Albert Casanovas. I el tercer guardó es va anar cap a terres del Maresme amb el bon èxit assolit del gos Billy (barreja de Beagle i Podenc i amb 4 anys d'edat) de Manuel Parra de Canet de Mar.
 

Programa d'actes de la Fira de la Tòfona 2016

Recull de galeries de fotos de la Fira de la Tòfona de Centelles

Arxivat a