Vic sancionarà els bancs amb pisos buits

El ple de Vic aprova un reglament per l’adjudicació d’habitatges; “és una millora en l’atenció dels ciutadans” remarca el regidor d’Habitatge Titi Roca | Es modifica la reordenació urbanística per la Biblioteca i la futura Facultat de Medicina

El ple de Vic en el moment de la votació
El ple de Vic en el moment de la votació | Josep M. Montaner
08 de desembre del 2016
Actualitzat el 09 de desembre a les 8:49h
El ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar aquest dimecres un reglament en qüestió d'habitatge. Un dels punts destacats, tal com va explicar el regidor d'Habitatge Josep M. Roca, és la sanció que s'interposarà a les entitats bancàries que tinguin espais buits. Concretament es va aprovar inicialment aquesta mesura a través del pla d'inspecció i intervenció sobre els habitatges desocupats en situació.

Aquesta mesura va crear gran consens al plenari, amb una aprovació per unanimitat. El regidor Roca va explicar que per la "poca voluntat" d'algunes entitats per formar part de la borsa d'habitatges de la ciutat, "ens hem hagut de posar seriosos". "Aquest mecanisme permetrà que es compleixi la norma" va sentenciar el regidor.

ERC-Som Vic, de la mà de Jaume Colomer, va apuntar que davant l'augment en el preu de lloguer, es tingués en compte a l'hora de posar preus assequibles per aquests habitatges. Alhora Colomer va remarcar que s'hauria d'adequar molts d'aquests pisos.

D'altra banda, Marc Barnolas de Capgirem Vic, va reclamar que les sancions a les entitats fossin majors a les que estan contemplades en el nou reglament. Tots els partits de l'oposició van considerar que la mesura arriba tard, ja que el 2014 ja s'havia aprovat una moció en aquest sentit. Tots els partits van votar-hi a favor excepte Capgirem, que es va abstenir.

"Millor atenció als ciutadans"

Aquest mecanisme complementa el reglament que es va aprovar en un dels dictàmens anteriors del mateix ple. Es tracta de l'aprovació del reglament per l'adjudicació d'habitatges i altres recursos relacionats.

Josep M. Roca va destacar que s'ha aconseguit "una mesa d'emergència pròpia que permet solucionar de manera més directa els problemes de la gent". El regidor va remarcar que això no seria possible, si Vic no fos "l'única ciutat de Catalunya que pot gestionar un habitatge de protecció". Amb aquest reglament "es millora l'atenció dels ciutadans".

La resta de partits de l'oposició van celebrar aquest reglament i la majoria va votar-hi a favor. Capgirem es va abstenir "per tal de millorar-ho en les properes setmanes", va apuntar Sara Blázquez. La regidora va remarcar que "no veiem clar que es gestioni per puntuacions" els barems que regeixen qui pot accedir en els habitatges de protecció oficial. Així, Blázquez va apuntar que els agradaria "modificar els criteris perquè no puguin ser excloents per altres persones".
 

Titi Roca durant la seva intervenció Foto: Josep M. Montaner
 

Jaume Colomer Foto: Josep M. Montaner
 

Sara Blázquez durant la seva intervenció Foto: Josep M. Montaner


Transparència de l'ajuntament i codi ètic dels alts càrrecs

En el mateix ple es van aprovar dos dictàmens relacionats amb la transparència de l'Ajuntament i el codi ètic dels alts càrrecs. El primer dictamen fa referència a l'aprovació de l'ordenança de transparència, accés a la informació i govern obert de l'Ajuntament de Vic. El primer tinent d'alcalde Josep Arimany va remarcar la transparència "com un motor de canvi cultural i administratiu".

El regidor va explicar que volia que es votés aquesta ordenança "perquè hi hagi una màxima obertura dels processos de govern i l'estat de les actuacions". Tal com va dir Arimany, aquesta ordenança pretén regular el dret d'accés a l'administració públic ai decidir els bases en polítiques de govern obert i la implementació de programes de gestió municipal.

Tot i que aquest punt va ser aprovat per tots els vots, excepte de Capgirem Vic que es va abstenir, Esquerra va carregar contra el govern durant la seva intervenció. Josep M. Diéguez va apuntar primerament que hi votarien a favor "encara que arribi per imperatiu legal" i va remarcar que se'n podia haver començat a parlar el 2015 quan el seu grup ho va presentar a través d'una moció.

En aquest sentit, el regidor republicà es va queixar de la lentitud que tenen els regidors del seu grup a l'hora de demanar cita als regidors de l'equip de govern. Per aquest motiu, Diéguez va avançar que presentaran una moció perquè "els regidors puguin accedir a les seves funcions amb facilitat d'accés a la informació pública".

Des de Capgirem Vic, Joan coma va apuntar que l'ordenança estava feta "de la manera més restrictiva possible" i que anava molt tard. Els regidors de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, i de Vic per a Tots, Arnau Martí també van remarcar la tardança. Martí va apuntar que havien de ser "més proactius" en la feina que es fa i les coses que s'aproven.

D'altra banda, el dictamen en referència al codi ètic dels alts càrrecs i bon govern va ser aprovat per majoria amb el vot en contra de Capgirem. Aquesta formació va remarcar que no votaria a favor, ja que en un dels punts es reconeixia la Constitució espanyola.

Esquerra per la seva part va remarcar la sorpresa d'aquesta aprovació, ja que des de la seva formació s'havien fet diverses proposicions en aquesta qüestió anteriorment. Arnau Martí va proposar afegir una auditoria de seguiment. Arimany va recollir-li la proposta.
 

Josep Arimany Foto: Josep M. Montaner

 

Josep M. Diéguez Foto: Josep M. Montaner
 

Marc Barnolas Foto: Josep M. Montaner


La Biblioteca i la Facultat de Medicina

En el ple d'aquest dimecres, es van presentar quatre modificacions puntals del Pla General Municipal d'Ordenació Urbana i Territorial de Vic (1981) per poder engegar altres projectes urbanístics mentre s'està fent el nou POUM. Aquest fet és deu el fet que l'ordenació urbanística actual està subjecte a l'antic planejament del 1981. En aquest sentit la regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero va explicar que "no volem que s'aturi la ciutat" per aquest motiu.

Per això Palmero va remarcar que aquestes quatre modificacions "estan reflecitdes en el nou POUM, que contempla noves centralitats a la ciutat de Vic". Aquests punts són: la Biblioteca, el Prat d'en Galliners, Can Baumann i el parc de Somoto. D'una banda, la Biblioteca i el Parc de Somoto es van aprovar per unanimitat.

Pel que fa al Prat d'en Galliners, Palmero va remarcar que aquesta proposta té com a objectiu la reordenació d'aquest sòl, que permet guanyar un nou solar destinat al sistema d'equipaments. Aquest sòl, que augmenta respecte a l'anterior planejament, té previst emplaçar-hi la futura Facultat de Medicina.

En aquesta mateixa línia, el govern va demanar la modificació per l'edifici de Can Baumann i alhora aprovar el conveni urbanístic d'aquest sector, tal com es va anunciar la cessió fa unes setmanes. Palmero va remarcar la importància de crear un pol en aquesta zona de la ciutat.

Amb aquest conveni es garanteix que la propietat es faci responsable del cost d'urbanització que comença la Universitat per tal de tirar endavant el campus tecnològic, i que inicialment seria per la Facultat de Medicina.

Des d'Esquerra, Colomer va demanar ajornar la votació dels punts de Can Baumann i el Prat d'en Galliners, per estudiar les modificacions. Colomer va considerar que el govern tirava pel dret sense consens. Palmero va respondre-li que volen agilitzar i facilitar els tràmits i que aquestes modificacions es sotmetran a informació pública i al·legacions.

Capgirem també va demanar més temps per analitzar aquestes modificacions referents a la Facultat de Medicina. Marc Barnolas va explicar que la Biblioteca, per exemple, "ja havia recollit més consens que les altres propostes no han recollit". Per aquest motiu van votar-hi en contra, com Esquerra. Finalment, les modificacions de Prat d'en Galliners i de Can Baumann van prosperar amb els vots a favor de l'equip de govern, Plataforma Vigatana i Vic per a Tots.
 

Fabiana Palmero Foto: Josep M. Montaner

 

Josep Lluís Garcia, durant la seva intervenció Foto: Josep M. Montaner

 

Arnau Martí Foto: Josep M. Montaner


La figura del síndic de greuges, més a prop

El ple de Vic també va aprovar inicialment el reglament de la figura del síndic de greuges de la ciutat. Arnau Martí, que ho havia proposat des de la seva formació el ple de setembre, va explicar que la proposta marcava un mandat de 5 anys i que la figura hauria de tenir una majoria de 3/5 parts del plenari, entre molts altres aspectes.

Des d'Esquerra, Josep Lluís García va remarcar la celeritat d'aquest procediment i va carregar contra l'equip de govern per la beca ciutat de Vic que es va aprovar a través d'una moció presentada pel seu partit, i que no havia prosperat. La beca no consta en els pressupostos del 2017.

D'altra banda, tant Esquerra com Capgirem van demanar que fos "una persona de consens" a l'hora d'escollir la figura, amb una majoria de 2/3 parts i que fos proposada per tots els grups del consistori.

Arnau Martí va apuntar que el tipus d'elecció és el que marca la Llei del Síndic, tot i que es va comprometre a no portar "cap proposta que no tingui les 2/3 parts". L'equip de govern, Plataforma Vigatana i Vic per a Tots van votar-hi a favor; Esquerra i Capgirem es van abstenir.

El tren, la C-17, els Mossos d'Esquadra i un mercat de proximitat

Quant a mocions, el ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar la moció per exigir la racionalització dels horaris de la línia de Rodalies R3. De fet, Marc Janeras del col·lectiu Perquè no ens fotin el tren va explicar aquesta moció que s'ha enviat a diferents ajuntaments municipals d'Osona, el Ripollès, el Vallès i la Garrotxa. Janeras va explicar que reclamen al món local que s'acullin en el reclam de la millora dels horaris i una atenció de seguiment. La moció es va aprovar per unanimitat.

Molt lligat aquesta proposta, Vic per a Tots va presentar una moció de suport a la platafoma Stop Accidents C-17 que es denuncia la deixadesa i perillositat d'aquesta via; i que alhora potencia precisament el desdoblament d'aquesta línia. Aquesta moció es va aprovar per unanimitat.

D'altra banda, també va prosperar una moció presentada per Plataforma Vigatana de reconeixement als Mossos d'Esquadra, sobretot "pels atacs que s'estan portant a terme en contra aquest col·lectiu". La regidora Susagna Roura va apuntar que "òbviament" els hi donen suport com a estructura d'estat, tot i que considera que és innecessària aquesta proposta. Van votar-hi a favor l'equip de govern i Plataforma Vigatana; Esquerra es va abstenir; i Capgirem i Vic per a Tots, en contra.

D'altra banda, ERC-Som Vic va presentar la moció per crear un mercat de proximitat a la plaça dels Màrtirs de Vic, per dinamitzar la zona de l'Eixample Morató i potenciar la fortalesa que té la ciutat quant a aquests productes. La proposta no va obtenir prou suport i no va prosperar. Va votar-hi en contra l'equip de govern i Plataforma Vigatana; Esquerra i Capgirem a favor; i Vic per a Tots es va abstenir.
 

El portaveu de Perquè no ens fotin el tren Foto: Josep M. Montaner

 

Joan Ballana Foto: Josep M. Montaner

 

Carme Bover Foto: Josep M. Montaner

 

L'alcaldessa conversant amb la secretària i l'interventora Foto: Josep M. Montaner
 

Katia Juncks Foto: Josep M. Montaner

Joan Coma Foto: Josep M. Montaner


 

Arxivat a