Més de 130 escolars d'Osona defineixen l'empresa sostenible del futur en una jornada

Emmarcat en el Repte Empresa de Calidad Pascual, les idees sorgides s'alineen amb valors com l'ecologia, el foment de la salut i el respecte pel medi ambient | L'activitat impulsada pel Consell Empresarial d'Osona, Creacció i la UVic-UCC va tenir lloc al recinte firal El Sucre de Vic

Redacció Osona.com
29 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:08h

Els joves escoltant com encarar el subreptes de la trobada. Foto: Consell Empresarial d'Osona


Més de 130 nens i nenes de cinquè i sisè de primària de les escoles Sagrat Cors de Centelles, Rocaprevera de Torelló i Joan XXIII de Balenyà, van participar aquest dilluns al matí a la tercera edició del Repte Empresa al recinte firal El Sucre de Vic. Aquesta activitat educativa forma part del projecte Empresa i Formació liderat pel Consell Empresarial d'Osona, i consisteix en resoldre un repte empresarial plantejat per una empresa de la comarca d'Osona, que en aquesta ocasió ha estat Calidad Pascual (Fàbrica de Gurb ubicada a la comarca).

Durant tot el matí, tal com expliquen a través d'una nota, els alumnes van treballar a partir de tècniques basades en la creativitat i en la innovació per pensar idees i presentar propostes sobre com ha de ser "L'empresa sostenible del futur".

Noves idees

Organitzats en deu grups, i acompanyats per dinamitzadors/es, els nens i nenes van abordar cinc subreptes: respondre a la pregunta de com hauria de ser l'empresa sostenible del futur; crear una empresa pròpia en el sector de l'alimentació; pensar de quina manera pot contribuir un producte a fer una societat millor; dissenyar un producte nou i d'un format atractiu; i crear una ecomascota per a Calidad Pascual.

A partir d'aquests eixos temàtics van sorgir idees alineades amb valors com l'ecologia, el foment de la salut, el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat, i productes orientats a fer més fàcil la vida de les persones. Entre d'altres, van suggerir uns xiclets per una alimentació complerta seguint un procés de producció totalment sostenible, una beguda energètica que contribueixi a la millora de l'estat d'ànim o un robot que faciliti les tasques de la llar.

A la recta final de la jornada, els deu grups van presentar les seves propostes a un comitè de valoració, format per representants de l'organització i de l'empresa, que va avaluar la feina feta i els resultats obtinguts. El comitè estava integrat per Àlex Fernández, Vicepresident del Consell Empresarial d'Osona, Núria Macià, Directora Executiva de Creacció, i Josep Tarradellas, Secretari general de la Fundació Universitària Balmes, entitat titular de la UVic-UCC.

Per part de Calidad Pascual van formar-ne part Diego Fernández, coordinador global, Relacions Societals, RC i Comunicació; Sílvia Lozano, responsable regional de Relacions Societals; i Montserrat Parareda, directora de Recursos Humans de la fàbrica de Gurb.

"Heu treballat tal i com es fa a les grans empreses, interrelacionant persones de diferents orígens, departaments, formacions i nacionalitats", va dir Diego Fernández a la ronda de valoracions. Per Sílvia Lozano, la jornada de dilluns va ser "una mostra de com treballant en xarxa, col·lectivament en equips, podem cocrear idees innovadores i arrelades al territori" i una evidència de com "tant nens i nenes com mestres estan fortament conscienciats i tenen una especial sensibilitat per l'alimentació saludable i el respecte pel medi ambient".
 

Els representants de les entitats organitzadores. Foto: Consell Empresarial d'Osona


Apropar els mons empresarial i acadèmic

Per la seva banda, Àlex Fernández, va dir que la sessió ha complert amb escreix un dels objectius del programa: "Que els mons empresarial, escolar i universitari no siguin recipients estancs sinó propers i interconnectats, que beguin els uns dels altres". Un altre dels objectius assolits va ser, segons Núria Macià, "treballar, de forma adaptada a l'edat i al nivell formatiu, perquè els joves coneguin el teixit empresarial, les oportunitats i els oficis del seu entorn més proper".

Repte Empresa està pensat per introduir els nens i nenes al món de l'empresa i de l'emprenedoria, i convidar-los a treballar de forma col·laborativa per aportar idees innovadores i consensuades per tot l'equip. Totes les idees obtingudes han estat entregades a Calidad Pascual perquè les pugui seguir desenvolupant o aplicar-les a l'empresa si ho considera convenient.

Aquesta és la tercera edició del Repte Empresa, una activitat que forma part del programa "Empresa i Formació, creant els llaços del futur" i que apropa el teixit empresarial d'Osona a nens i joves de la comarca, per tal d'impulsar l'emprenedoria i les vocacions industrials. En les dues edicions anteriors van formular el repte la Cooperativa Plana de Vic i el Grup Bon Preu. A banda del Repte Empresa, inclou altres activitats com tallers formatius i, com a novetat d'aquesta edició, visites a empreses.

El programa l'impulsen el CEDO, Creacció i la UVic-UCC, amb la col·laboració dels ajuntaments de Vic, Manlleu, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Les Masies de Voltregà, Centelles, el Consorci del Lluçanès, la Mancomunitat La Plana i el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura.
 

Durant la presentació del seu projecte. Foto: Consell Empresarial d'Osona