Més de 600 voluntaris celebren el 30è aniversari de les ADF

Antoni Comas, de l'Esquirol, rep el premi honorífic per la seva tasca al Cabrerès | El president de les ADF d'Osona, Ramon Vallmitjana, explica que suposa la trobada de totes les agrupacions de la demarcació de Barcelona

Redacció Osona.com
28 de novembre del 2016
Actualitzat el 30 de novembre a les 9:19h

Dionís Guiteras, Antoni Comas i Anna Erra Foto: Diputació de Barcelona


Prop de 600 voluntaris de les 126 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la demarcació de Barcelona, van participar aquest dissabte a la festa de les ADF, al Recinte Firal del Sucre, de Vic. En aquest acte es va fer el lliurament dels XX Premis de Prevenció d'Incendis Forestals a organitzacions d'arreu del territori.

Aquests premis van reconèixer el treball de l'ADF de Piera (Premi Rossend Montané, amb accèssit a l'ADF de Subirats), i l'ADF del Bruc (Premi Jordi Peix i Massip i amb accèssit a l'ADF de Teià), per la seva tasca de prevenció i sensibilització. D'altra banda, Antoni Comas de l'Esquirol va rebre el Premi Honorífic Joaquim Maria de Castellarnau, iniciador de l'Agrupació de Defensa Forestal El Cabrerès.

Pel president de la Federació de les ADF d'Osona, Ramon Vallmitjana, aquests premis suposen "un estímul" per als premiats, tal com explica a Osona.com. Ser voluntari en una ADF és una feina de 24 hores durant l'estiu perquè la prevenció ràpida "és la millor eina que hi ha". Després a l'hivern, "és quan s'apaguen més incendis" perquè s'ha fet una bona prevenció durant els mesos de calor. Aquest és un exemple de la tasca que desenvolupen.

Vallmitjana apunta que aquesta trobada és important perquè reuneix tots els voluntaris un cop l'any. El president de les ADF d'Osona apunta que és important també reunir-se amb els polítics que hi assisteixen perquè així "prenen consciència de la gestió que es fa al territori"; així coneixen "els ajuts i sistemes que poden funcionar millorar" per les ADF.

Per acabar i fent repàs d'aquests 30 anys, Ramon Vallmitjana destaca la bona coordinació que hi ha a la comarca d'Osona entre els altres cossos: Bombers, Mossos i Forestals. L'acte va ser presidit pel vicepresident primer i responsable de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, acompanyat de l'alcaldessa de Vic, Anna Erra.
 

Treient la Moreneta de Montserrat per l'incendi Foto: Josep Maria Montaner


Els grans incendis del 1986

Concretament es va commemorar el 30è aniversari de la creació de les ADF que van sorgir a partir dels grans incendis forestals de l'estiu de 1986, al Bages, concretament a Montserrat. El sentiment d'impotència, ràbia i por que van provocar els boscos cremats va marcar la memòria de moltes persones i va motivar la necessitat d'activar accions i mesures de prevenció.

La Diputació de Barcelona, per la seva proximitat amb els municipis, va donar suport a aquesta iniciativa, i la tardor de 1986 va proporcionar suport tècnic i econòmic per a l'elaboració dels primers Plans de prevenció d'incendis (PPI). Aquests plans tenen com a objectiu la determinació d'una xarxa viària bàsica i de punts d'aigua per tal d'afrontar els incendis al més aviat possible, per evitar que prenguin grans dimensions.

El 1998, la Llei forestal de Catalunya va reconèixer els PPI i la tasca de les ADF. Aquest mateix any es va començar a treballar també amb els Plans d'actuació municipal (PAM) per a la gestió de l'emergència en cas d'incendi forestal. També el 1996, ara fa 20 anys, la Diputació de Barcelona va fer la primera prova pilot del Pla d'informació i vigilància (PVI) per a la prevenció d'incendis durant els mesos d'estiu i que porta a terme una important tasca de dissuasió de conductes de risc i informació a la població.
 

Incendi de Montserrat del 1986

Consulta les galeries d'alguns dels incendis on han col·laborat l'ADF d'Osona:
 

Incendi de Sant Martí de Centelles (La Marxa)

Incendi de Sant Julià Sassorba (La Marxa)

Incendi de Lluçà (La Marxa)

Incendi de Sant Feliu Sasserra, des del Parc de Bombers de Prats

Arxivat a