Sant Hilari Sacalm estrena la Fira Mercat de les Guilleries

La mostra vol posar en valor les riqueses d'aquesta comarca natural

Redacció
17 de novembre del 2016
Actualitzat el 18 de novembre a les 16:49h
Aquest cap de setmana, 19 i 20 de novembre, Sant Hilari Sacalm estrena la primera Fira Mercat de les Guilleries. La jornada, impulsada per l'ajuntament d'aquest municipi, té la intenció de donar a conèixer les característiques i riqueses d'aquesta comarca natural.

Tal com expliquen des de l'Ajuntament, es volen mostrar característiques com l'abundància d'aigües que s'acumulen en el seu subsòl i, que en el cas de Sant Hilari (la vila de les cent fonts) són especialment remarcables per les seves qualitats mineromedicinals que la va convertir en el lloc favorit d'estiueig de les classes benestants a principis del segle XX. A més a més, cal destacar que, actualment, de les Guilleries surt el 80% de l'aigua embotellada que es beu a Catalunya.

D'altra banda, també destaquen la riquesa dels seus boscos, amb un clima que mescla les qualitats del clima mediterrani i l'atlàntic, i que afavoreix una gran varietat d'arbres, i el cultiu de l'avet de nadal que cobreix el 80% del consum d'aquest producte de tota la península. És en aquests mateixos boscos on hi ha una gran varietat de bolets. A les Guilleries han estat identificades mes de 700 espècies diferents de bolets.

Des de l'Ajuntament expliquen que molts d'aquests atractius són desconeguts per gran part del territori.

Prova pilot dels banys de bosc

En el marc de la fira, es farà una passejada per un dels boscos del municipi que servirà com a assaig del projecte de l'ajuntament d'implementar més endavant el que s'anomena "banys de bosc".

En aquest cas, es tractarà d'una explicació sobre el valor ecològic dels boscos madurs i el seu potencial per a la salut i el benestar. Anirà a càrrec de Lluís Vilar, professor i investigador de l'Àrea de coneixement de Botànica de la UdG, i de Jaume Hidalgo Colomé, enginyer de forests i coordinador del projecte Sèlvans d'Acciónatura. Es farà el dissabte, a les 10 del matí.

Mostra de productes i activitats

També hi haurà una zona de mercat dedicada als productes i productors de les Guilleries. Una zona de fira composta pels diferents professionals i serveis turístics de la zona que inclourà un punt d'informació de la Fira i de les Guilleries i un estand per cada Oficina de Turisme de cada municipi que hi participi, com Osor, Vilanova de Sau, Espinelves, Susqueda, Viladrau, Sant julià de Vilatorta i la Cellera de Ter.

D'altra banda, es podrà participar en activitats típiques de la zona com és la Tallada de Troncs dels arbres de les Guilleries (demostracions de les feines del bosc) o el Tastet d'Aigües de Sant Hilari Sacalm que ha tingut molt d'èxit aquest estiu, així com una olimpíada de bosc en la que hi participaran tots el pobles de la fira.
 

El programa de la Fira Foto: Ajuntament de Sant Hilari Sacalm