Àlex Garrido: «Manlleu segueix tenint un alcalde independentista»

L'alcalde de Manlleu assegura en una entrevista a Osona.com que el 95% de qüestions a l'Ajuntament són de caire municipal | Garrido valora els projectes desenvolupats fins ara i els de futur

Àlex Garrido al balcó de l'Ajuntament.
Àlex Garrido al balcó de l'Ajuntament. | Josep M. Montaner
11 de novembre del 2016
L'alcalde de Manlleu Àlex Garrido va signar la setmana passada un pacte de govern amb el PSC, que incorpora la regidora no adscrita Maite Gallifa. Aquest acord obre noves oportunitats a l'Ajuntament que obté una majoria estable, per aprovar l'avanç de POUM, per exemple. Alhora Garrido també valora la legislatura que porta d'alcalde i els projectes de futur que contempla.

- Com valora la -gairebé- mitja legislatura com alcalde de Manlleu?

- Hem d'estar molt satisfets. Vam començar amb una situació de minoria i això representa un esforç majúscul a l'hora de portar els temes i buscar consensos. Ens proposàvem en aquest primer any de mandat desencallar el Teatre Centre i la Biblioteca i hem estat capaços d'abordar-ho i executar-ho.

- I a banda d'aquests dos?

- Estem satisfets pels processos participatius cabdals pel futur de la ciutat ja sigui el FES Manlleu (Fòrum Econòmic i Social), que va ser una gran iniciativa i que ens ha donat eines de com encarar el desenvolupament industrial de la ciutat. Del FES Manlleu també surten línies estratègiques comercials i econòmiques de ciutat.

Un segon procés participatiu molt important és el PEC (Projecte Educatiu de Ciutat). Per l'equip de govern, l'educació és un pilar fonamental de ciutat i sobretot per encarar un futur més complicat i més exigent. Volem una ciutat amb nivells d'èxit educatiu, tenint en compte que és molt diversa amb uns índexs de persones arribades de fora molt importants. En aquest sentit, l'educació és clau per la cohesió i la integració.

- El passeig del Ter també forma part d'aquests processos participatius.

- Manlleu té un diamant en brut que s'ha de polir i que pot ser un focus d'atracció turística molt més dinàmic del que ha estat fins ara. En aquest sentit la dinamització econòmica, cultural i esportiva pot anar molt més enllà i ens pot convertir en un referent comarcal i, fins i tot nacional.

Per això és fonamental començar a treballar en projectes més concrets del passeig per tal de dinamitzar-lo que ens hi ajudarà el nou POUM. El POUM suspès al capdavall ens està sent una gran oportunitat.

Àlex Garrido Foto: Josep M. Montaner


- Hi ha una previsió establerta per l'inici d'aquest projecte?

- La situació econòmica de l'Ajuntament és la que és, grans inversions no les podem fer a hores d'ara, a banda que tenim altres prioritats més urgents com seria l'acabament del Teatre Centre.

El que sí que podem fer amb aquest procés participatiu que recull les idees de la ciutadania és veure com encarem projectes menys ambiciosos, però això no vol dir que siguin menys importants. Estic parlant de la capacitat d'atraure iniciativa econòmica.

- També hi ha el dia a dia de la ciutat.

- Hem millorat molts elements urbanístics de Manlleu com els passos per gent amb dificultat de mobilitat; hem acabat les obres del canal, la gespa del camp de futbol, hem arreglat el terra de la piscina coberta... Ara estem a punt de tirar endavant la Fibra Òptica als polígons, una reivindicació de les empreses situades a la ciutat.

Amb un any i escaig són moltes coses, hem fet molt més del que ens esperàvem, malgrat estar en una situació de minoria.

- Abans va ser regidor i ara alcalde, quins canvis hi ha trobat?

- És un canvi important, sobretot a nivell vital, pràcticament no tinc temps de fer res. Evidentment els problemes ciutadans t'arriben de forma més directe. Crec que tinc una disponibilitat d'atendre els ciutadans molt gran; no dono mai hora més enllà de dues setmanes. La porta del meu despatx està permanentment oberta a la ciutadania.

La responsabilitat és òbviament diferent de la que tenia abans, tot i així em sento còmode en el càrrec, m'agraden els reptes i aquest n'és un: estar a l'altura del que la ciutadania espera del seu alcalde.

- Amb la incorporació del PSC, quins canvis es produiran a l'Ajuntament de Manlleu?

- És un pacte de suma positiva. Encetem un govern molt més transversal del que era ara. Quan em vaig presentar a les eleccions ho vaig fer amb una llista molt plural i transversal, estic acostumat a treballar amb gent de sensibilitats diverses. Amb aquest sentit, el pacte converteix l'Ajuntament en més plural, molt més divers, i això hem de saber treure el profit de les capacitats en el nou govern.

Vam intentar un pacte amb CiU i no va anar bé, no aprofundiré més en els motius perquè tothom té la seva percepció. En tot cas integrem persones molt vàlides i estic convençut que és el millor pacte que podíem fer per la ciutat de Manlleu. Manlleu segueix tenint un alcalde independentista i dels 12 regidors que el formem, 9 són independentistes.

- Un dels punts del pacte acorda que "els temes de caràcter nacional tindran tractament diferenciat" què significa això per l'Ajuntament?

- El 95% de polítiques que fem a l'Ajuntament són de caràcter estrictament municipal, per tant, són polítiques de ciutat. Amb això ser nacionalista o no ser-ho té un impacte escàs. Quan diem que les qüestions no entren en el pacte ens referim a mocions que es puguin aprovar.

D'altra banda, estem en un moment històric de país i l'alcalde de Manlleu, com ha dit en reiterades ocasions, està a disposició del govern de la Generalitat pel que calgui i evidentment a disposició del procés.

Àlex Garrido a les portes de l'Ajuntament. Foto: Josep M. Montaner


- Aquest pacte permet una aprovació per majoria de l'avanç de POUM que es presenta el proper 15 de novembre. Quins projectes preveu el nou planejament?

Estem parlant d'un avanç, un document tècnic avalat per uns professionals on hi haurà un annex on recollim totes les peticions que han formulat els diferents partits polítics de l'Ajuntament. Hem integrat totes les peticions possibles per tal que aquest POUM sigui aprovat per tots els regidors i regidores de l'Ajuntament.

De moment, és un esquelet del que serà el POUM. Més endavant, l'aprovació inicial del POUM hi haurà el vestit, on es veurà la vocació de futur de ciutat que volem ser. El POUM del 2008 ja era vàlid, però hi ha elements que del nou ens permetrà avaluar, que ens permetrà encaixar-los.

- Per exemple?

- Per exemple, preveia un creixement desorbitat de Manlleu, que ara sabem que no s'esdevindrà, sinó que serà d'estabilitat. Per tant, ara el que hem de fer és adaptar-lo a la nova realitat i perspectives de futur de Manlleu.

També s'ha de tenir present una altra cosa: a Manlleu hi ha molts pisos buits i molta capacitat existent. Per tant, si estem davant d'aquesta situació i a més, Manlleu ja té possibilitats d'encabir-ho, no cal un POUM que prevegi un creixement.

A banda d'això, hi havia el polígon del Mas que preveia una extensió brutal que això dificulta el desenvolupament. Desenvolupar una zona tan gran és molt costós. Hi ha molts propietaris en el tauler de joc, que també provoca que sigui dificultosa l'entesa. Per això acotem aquesta àrea industrial per fer-la més petita i de més fàcil desenvolupament.

Evidentment el POUM ha de contemplar un accés prioritari dels vehicles pesats per la Miranda, el passeig del Joan més peatonal. Tot això, però, es visualitzarà en l'aprovació inicial.

- Marta Moreta va dir que el POUM hauria d'incloure qüestions com l'augment de sòl industrial a la ciutat, això significa que tirarà endavant requalificació del terreny per construir un Mercadona de la zona del Poquí?

- És un tema que no l'hem tractat. No el requalificàvem per un Mercadona, aquella àrea ja estava contemplada en el POUM del 2008. La previsió de creixement d'aquella zona ja estava consensuada aleshores.

Aquella zona ramadera mai acabarà sent això, ja que la propietat ja ha manifestat que no té previst un desenvolupament d'activitat agrícola ramadera. És un barri que necessita dinamització comercial i, contràriament el que diuen alguns, el que sol ocórrer amb la implantació d'una gran superfície és que en la zona del voltant es desenvolupi petit comerç.

A més, Manlleu no pot ser un oasi on no hi hagi grans superfícies perquè els hàbits de consum són els que són i si no hi ha un centre d'aquestes característiques el que fa la gent és desplaçar-se en altres municipis.

Quan parlàvem de Can Brocato, la gent de la zona de les piscines anava a comprar al Bon Preu de Roda. Siguem realistes. Hem d'explicar bé el projecte. Hi ha hagut partits polítics que han donat la seva visió equivocada i interessada en alguns punts. S'ha dit que Manlleu obriria un segon Mercadona, quan el que vol fer l'empresa és tancar el que hi ha i reubicar-lo.
 

Àlex Garrido al seu despatx. Foto: Josep M. Montaner


- Aquest octubre la Diputació de Barcelona va presentar el projecte d'ampliació del pont de Can Molas, quan es preveu que pugui començar?

- Les obres del pont començaran l'abril-maig de l'any que ve. La previsió era que comencessin el gener de l'any que ve, però quan ens vam reunir amb els veïns ens van demanar que hi havia problema d'accés del barri i sobretot el carrer Barcelona. Per això, ara el projecte inclou una rotonda d'accés al barri i de millora de circulació i les obres comencen més tard.

D'altra banda, en les trobades mensuals que hem fet amb el president de l'associació de veïns de Vistalegre hem recollit les preocupacions ciutadanes. Ara estem negociant amb la propietat de l'antiga gasolinera per poder disposar d'aquell local per atendre els veïns mentre durin les obres.

Sabem que hi ha part de la població que ho mira amb reticència, però estic segur que les obres quan estiguin acabades i es pugui veure la millora, la gent n'estarà satisfeta. Amb política s'ha de ser conseqüent i, a vegades, actuar amb el benefici de la minoria, tot i que la majoria no ho vegi amb bons ulls. Que el pont millori és un benefici per tota la ciutat.

- Per acabar, podria fer-me una valoració de la situació econòmica i empresarial de Manlleu?

Manlleu té un problema d'atur important des de fa molt temps. Se n'han fet estudis, i hi ha una part d'atur estructural, de les fàbriques tèxtils que van tancar; i a banda, tenim una complexitat social important que és de difícil gestió.

Malgrat això, com a conseqüència del FES Manlleu i de polítiques actives d'ocupació a través de l'Oficina de Promoció Econòmica i amb col·laboració de Creacció, som la població d'Osona que l'atur en el darrer any ha caigut de forma gradual i sostenible. És cert que estem a un nivell superior a les poblacions de la comarca, però no es pot comparar amb poblacions que no són semblants a Manlleu, per estructura i composició social. En tot cas, hem estat capaços de reduir de forma sostenible l'atur.
 

Àlex Garrido Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a