Sant Quirze de Besora inaugura l'estació depuradora d'aigües residuals

La nova estació, que ja està en funcionament, permet que els fans generats es tractin a la mateixa instal·lació

Roca, Rull, Conesa i Vestit a la nova depuradora
Roca, Rull, Conesa i Vestit a la nova depuradora | Diputació de Barcelona
Redacció Osona.com
07 de novembre del 2016
Sant Quirze de Besora ja disposa de depuradora d'aigües residuals. Es tracta d'una infraestructura llargament esperada pel municipi. Concretament, tal com va explicar l'alcaldessa Rosa Vestit, uns vint anys. Finalment s'ha pogut inaugurar gràcies de la Diputació de Barcelona que hi ha aportat els prop de 2 milions d'euros que ha costat l'equipament.

Aquesta instal·lació és de vital importància per a una millor gestió dels recursos hidràulics i del medi ambient. La planta dóna servei al municipi de Sant Quirze de Besora que actualment té una població de 2.149 habitants.

L'Estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) està dissenyada per tractar l'aigua residual de 3.000 habitants, de manera que contempla un augment de la població. Aquest sistema permet que els fangs que es generen en el procés de depuració es tractin a la mateixa EDAR amb un sistema sostenible, net i eficient medi ambiental i econòmicament.

Les obres van començar el mes de juny de 2015 i es va posar en funcionament el dia 14 de juliol de 2016. La gestió diària anirà a càrrec de l'empresa mixta Depuradores d'Osona, model de gestió, la de les empreses mixtes, que ha demostrat eficiència i eficàcia en matèria d'aigües residuals, aigües potables i en la gestió de residus.
 

Durant la inauguració. Foto: Diputació de Barcelona


Coordinació de les institucions

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, juntament amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, l'alcaldessa de Sant Quirze, Rosa Vestit, i el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca, van inaugurar aquest diumenge la instal·lació.

En l'acte inaugural, Conesa va ressaltar la importància de la instal·lació, ja que significa "una aposta per garantir un medi ambient de qualitat i que un bé escàs com és l'aigua, es pugui garantir aquest cicle, des del proveïment a domicili fins al seu retorn al medi natural".

Conesa va apuntar també la importància que per aquest projecte, s'hagin pogut coordinar totes les administracions, com són la Generalitat de Catalunya a través de l'Agència Catalana de l'Aigua, la Diputació, el Consell Comarcal d'Osona i el mateix ajuntament, que "han anat totes juntes amb un objectiu clar com és el de proveir i garantir que la població d'aquesta àrea tingui l'aigua depurada, un fet que és fonamental avui dia".

Per la seva part, el conseller Josep Rull, va expressar la seva satisfacció que en un projecte tan important com aquest, a favor del medi ambient, i en el que la Diputació de Barcelona hi ha tingut un paper tan rellevant. En aquest sentit va lloar el paper de la Diputació "que exerceix d'autèntica institució de país i que arriba allà on el Govern no arriba".