Puigdemont: «Osonament és una factoria d'esperances»

El president de la Generalitat inaugura la nova seu, des d'on reivindica l'aposta pels serveis socials i el model de benestar

La gerent d'Osonament Mercè Generó ensenyant les instal·lacions al President
La gerent d'Osonament Mercè Generó ensenyant les instal·lacions al President | Albert Alemany
22 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:27h
El president de la Generalitat Carles Puigdemont va inaugurar aquest divendres el nou centre d’Osonament, l’antiga Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona. Puigdemont va explicar que la construcció és “una factoria d'esperança” pel col·lectiu de persones amb trastorns mentals, que "ho ha tingut molt difícil, per la seva invisibilitat, la manca de reconeixement i autoestima i la manca de reconeixement exterior".

Puigdemont també va destacar l’aposta del Govern per les polítiques del benestar i pel model de serveis socials. El president va remarcar que "el grau en què es tracten les persones en una societat, determina la decència i dignitat del país". Per aquest motiu va assegurar que si es vol construir "un país digne i decent, el primer que hem de fer és que les persones tinguin un tracte digne i decent”"perquè "el país són les persones".

El cap de l'executiu català també va explicar que la construcció del nou edifici és un exemple de l'esforç públic, però també social i privat que, segons ell, "és la manera de fer país" per "fer aquesta malla densa que pugui suportar les maltempsades que hem patit recentment i que podem patir en el futur i que no ens caigui el país a les mans".

Puigdemont anava acompanyat pels consellers de Salut, Antoni Comín, i de Justícia, Carles Mundó,  el president del Consell Comarcal i d’Osonament Joan Roca, i l’alcaldessa de Vic Anna Erra.
 

Destapant la placa inaugural. Foto: Albert Alemany


Un model integrat en una única seu

L’antiga Fundació Mèdica Psicopedagògica d’Osona tenia els serveis repartits per la ciutat. Des de finals d’estiu, el nou centre d'Osonament aplega els serveis de salut mental i addiccions i l'àrea de logopèdia i consolida el model d'atenció integral, que segueix el Pla integral d'atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions de la Generalitat.

Aquest model integrat, doncs, singularitza el centre de la resta del país perquè en molts llocs es tracta de xarxes diferenciades que treballen de forma independent.

L’edifici

L'edifici, que està diferenciat per mòduls segons cada àrea assistencial, gestiona vuit serveis: Servei de Rehabilitació Comunitària, Club Social el Pedrís, Centre de Dia CADO, el servei d'inserció laboral (OTL), el Centre Especial de Treball Areté i la Logopèdia. En el nou centre hi treballaran 54 professionals dels 82 que té la fundació. Aquests són professionals de la Llar Residència de Manlleu i de l'àrea de fusteria del CET Areté de Tona, que continuen en la mateixa ubicació.
 
L'equipament potenciarà doncs l'atenció integral de les persones usuàries. Un cop entrin per la porta del nou edifici, les persones percebran una visió integral d'activitats, programes i acompanyament per resoldre les seves necessitats.

El nou edifici ha costat 2,4 milions d'euros i s'ha construït tenint en compte els criteris de sostenibilitat, austeritat i proximitat. L'Ajuntament de Vic va cedir els terrenys a la fundació, concretament el nou equipament s'ubica en uns terrenys de 2.639 metres quadrats, 1.627 dels quals estan edificats. Les obres van començar el gener del 2015.
 

El nou edifici dóna la benvinguda amb una escultura de Josep Ricart Foto: Carles Fiter

Arxivat a