Una aplicació web de la UVic-UCC diagnostica i tracta intoxicacions per bolets

Micoapp és un recurs gratuït que s'adreça a professionals de la salut de qualsevol àmbit, sobretot dels serveis d'urgències i d'atenció primària | L'eina l'ha concebut un equip multidisciplinar liderat per l'investigador Jaume Miquel March | Consta d'una base de dades de consulta sobre bolets, síndromes, símptomes i proves de laboratori, i d'un gestor de pacients reals

Redacció Osona.com
21 d'octubre del 2016

Jaume Miquel March ha liderat l'equip interdisciplinar que ha desenvolupat MicoApp Foto: UVic-UCC


Un equip multidisciplinar liderat per Jaume Miquel March, investigador del Research Group on Methodology, Methods, Models and Outcomes (M3O) de la UVic-UCC, ha desenvolupat una aplicació web que ajuda a diagnosticar i tractar els casos d’intoxicació per ingesta de bolets i altres fongs. L’eina de consulta, que rep el nom de MicoApp, s’adreça a professionals de la salut de qualsevol àmbit, sobretot dels serveis d’urgència i d’atenció primària.

L’aplicació consta d’una base de dades que es pot consultar a partir de diversos criteris de classificació i de cerca: per bolets, per síndromes, per símptomes i per possibles proves de laboratori a realitzar. Cada element va associat a una fitxa detallada que el descriu, permet identificar-lo i estableix pautes a seguir. A més, l’eina permet a cada usuari gestionar casos de pacients concrets. A través d’una sèrie de proves i de qüestionaris, acompanya el professional en el procés de diagnòstic clínic, per assegurar que sigui encertat des del primer moment.
 

Imatge corporativa Foto: UVic-UCC



Suport per un diagnòstic ràpid i precís

Actualment a l’estat espanyol es produeixen entre 200 i 400 intoxicacions per ingesta de bolets cada any. La mortalitat pel seu consum és del 7% entre els pacients tractats i al voltant del 30% entre els que no reben assistència mèdica, i és més elevada en casos que afecten infants. “Especialment en les situacions més greus, és bàsic que el diagnòstic clínic sigui encertat des del primer moment”, explica March, segons el qual “tenir un dispositiu mòbil a mà, com a plataforma d’informació i suport, ajuda en la presa de decisions des del principi del quadre clínic i agilitza el diagnòstic i, per tant, el tractament”, explica March.

En el desenvolupament de MicoApp també hi ha participat Gerard Reches, ex-estudiant del grau en Multimedia de la UVic-UCC. L’equip de treball l’han complementat els metges Salvador Ventura Pedret, especialista en anàlisis clínics del laboratori Clínic Metropolitanan Sud (Institut Català de la Salut) i Cristina Ruiz, especialista en bioquímica clínica del Laboratori clínic de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Ambdós són membres de la comissió de toxicologia de la Societat Espanyola de Bioquímica Clínica i Patologia molecular (SEQC).

Micoapp és un recurs gratuït i accessible des de qualsevol dispositiu mòbil. Per utilitzar-la només cal registrar-se com a usuari a http://micoapp.uvic.cat. La intenció dels autors és seguir fent créixer l’eina, ampliant el fons de consultes altres tipus d’intoxicacions alimentàries, causades per estupefaents i pel consum de plantes tòxiques entre d’altres factors.

L’aplicació s’ha presentat al LABCLIN, el desè Congreso Nacional del Laboratorio Clínico, que aquests dies se celebra a Saragossa. En breu també ho farà en un acte organitzat per la Sociedad Española de Bioquímica Clínica y Patología Molecular.
Arxivat a