Vic celebra la vuitena Marató de donació de sang aquest dissabte

Osona ha experimentat un creixement en donacions en els darrers anys

21 d'octubre del 2016
Vic acull aquest dissabte la vuitena Marató de donació de sang. La campanya es fa en un moment en què les reserves de sang estan baixes per la manca de donants durant l'estiu. La donació es farà des de les 10 del matí a les 9 del vespre a la sala modernista del Casino de Vic. A més, per facilitar la donació s'ubica una Unitat Mòbil a Casa Comella de les 10 del matí a 2 del migdia i de les 5 de la tarda a les 9 del vespre.

Una de cada 10 persones que entra en un hospital necessitarà una transfusió sanguínia, per intervencions quirúrgiques, malalties digestives, anèmia o determinats càncers. De cada donació se'n beneficien tres persones, ja que se n'obté concentrats d'hematies, plaquetes i plasma.

El Director Territorial de la Catalunya Central del Banc de sang i teixits, Ramon Salinas, va explicar, durant la roda de premsa, el lema d'enguany: "la sort de donar sang"."És una veritable sort donar sang perquè no tothom pot fer-ho", ja que "vol dir que estàs bé, que estàs fort, que tens una bona salut...". Per aquest motiu, la campanya està acompanyada d'una galeta de la sort on a dins hi ha un missatge d'alguna persona que ha rebut sang en algun moment. Santi Puig i Tanit Tubau, receptors de sang, van explicar el seu testimoni a Osona.com.
 

Una galeta de la sort amb el missatge extret. Foto: Carles Fiter


La millor xifra: 450 participants

Ramon Salinas va apuntar que "hem anat aconseguit que any rere any hagin vingut més persones". Pel que fa a les dades, Salinas va remarcar que el millor any va ser el 2014 on hi van participar 513, 450 van poder donar sang i, d'aquestes, 130 era la primera vegada que ho feien. Enguany esperen arribar a aquestes dades. L'any passat hi va haver males dades "perquè jugava el Barça". Tot i així, "normalment ens movem entre 300 i 400 usuaris". El primer tinent d'alcalde i regidor de Salut de l'Ajuntament de Vic Josep Arimany va fer una especial crida a les persones que no han donat mai sang.

Evolució extraordinària a Osona

"Osona ha fet una evolució extraordinària en donació de sang" va remarcar el director territorial de la Catalunya Central del Banc de sang, Ramon Salinas. "L'índex de donació de sang que teníem era una mica més baixa de la mitjana", però en els darrers anys ha evolucionat.

El zero negatiu: el més buscat

"Sempre ens en fan falta de tots els tipus de grups" va apuntar Salinas, però el 0 negatiu és el més buscat. Aquest es pot transfondre a qualsevol receptor, per això és imprescindible en situacions d'emergència, quan no hi ha temps de comprovar el grup sanguini. Alhora "és el que menys gent té, ja que només un 8% de la població pertany aquests grups.
Arxivat a