L'Ajuntament de Barcelona retira permanentment l'estàtua de Franco

Diverses persones tomben la figura | La polèmica figura és de l'escultor de Manlleu Josep Viladomat i Massanas

Una grua retira l'estàtua de Franco
Una grua retira l'estàtua de Franco | Adrià Costa
Jordi Bes / Carles Fiter
21 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:08h
L'estàtua eqüestre del dictador Francisco Franco de l'exposició Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà, ubicada al Born de Barcelona, va ser tombada aquest dijous a la nit, tal com es pot veure a les imatges. Entre tres persones van anar empenyent la figura, que es va balancejar fins a caure.

El cos i la sella van acabar gairebé separats del cavall. Des que es va inaugurar que la figura ha rebut tot tipus de mostres de rebuig, des de llançament d'ous fins a pintades. Després de l'incident de la nit de dijous a divendres, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit retirar "de forma permanent" l'estàtua, que es va col·locar aquest dilluns i havia de romandre davant les portes del Centre Cultural del Born fins al 8 de gener. 

Els tècnics i la grua van arribar al voltant de la una de la nit i van apartar la figura, una escena que alguns veïns van celebrat amb cava entre rialles. L'estàtua ha quedat dividida en diverses parts. Es custodiarà en un magatzem ubicat a Barcelona ciutat del servei de neteja municipal, a l'espera que aquest divendres es decideixi el seu pròxim destí.L'estàtua de Franco, a canvi d'un favor

La polèmica estàtua de Franco del Born és de l'escultor manlleuenc Josep Viladomat i Massanas. L'artista va acceptar esculpir el monument del dictador per no ser acusat de contrabandista.

Resulta que Viladomat havia estat detingut per la Guàrdia Civil sota aquesta acusació quan anava de Barcelona a Andorra. L'artista va demanar auxili al llavors alcalde de Barcelona, José Maria de Porcioles. Aquest li va prestar ajuda a canvi d'un favor: esculpir una estàtua eqüestre del dictador. L'escultura va ser inaugurada el 17 de juny del 1963 al pati d'armes del castell de Montjuïc, però sense la firma de Viladomat.




 

L'estàtua franquista del Born aquest dijous abans que la tombessin. Foto: Adrià Costa

 

L'estàtua de Franco, a terra Foto: Adrià Costa

 

Diverses persones s'apleguen al voltant de l'estàtua de Franco. Foto: Adrià Costa

 

Una nota sobre l'estàtua tombada demana una exposició més pedagògica. Foto: Adrià Costa

 

Veïns celebrant amb cava la retirada de l'estàtua Foto: Adrià Costa

 

Els tècnics s'emporten la figura. Foto: Adrià Costa

 

Una grua s'emporta l'estàtua de Franco. Foto: Adrià Costa

 

L'estàtua eqüestre de Franco a l'exterior Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona el dia de la seva inauguració. Foto: Adrià Costa

Arxivat a