«La màquina de pensar», una exposició sobre Llull per gaudir també en família

La mostra del CCCB proposa un espai de lectura, joc i creativitat per als més menuts de casa

L'art de Ramon Llull, també en família
L'art de Ramon Llull, també en família | CCCB
Redacció
19 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:56h
L’ars combinatoria no té per què ser un concepte reservat a erudits, estudiosos i experts de lletra i filosofia. En essència, l'exposició La màquina de pensar. Ramon Llull i l’ars combinatoria que es pot veure al CCCB ja és una prova que el pensament de Llull pot traspassar prejudicis i arribar a persones de caire ben divers, siguin quines siguin les seves inquietuds, les seves dèries o la seva formació.

Pensada com un gran mostrari que fa comprensible la gran conquesta de la teoria lul·liana, l'exposició també compta amb una part pensada per a tota la família. Si sou dels qui voleu gaudir de l'art amb la complicitat dels més menuts de la casa, l'exposició compta amb una proposta al final del recorregut on grans i petits puguin jugar, experimentar i aprendre amb el mètode de coneixement inventat per Llull.

Un espai familiar amb 2 ambients

El mètode de l'ars combinatoria és la base del sistema de xarxes que predomina en l'actualitat, visible en tauletes, ordinadors i telèfons intel·ligents. Per al pensador mallorquí "ésser és estar connectat" i, tot seguint aquesta idea, l'espai barceloní ha posat a l'abast dels visitants un espai familiar amb dos ambients.

D'una banda, una petita biblioteca amb una selecció bibliogràfica de llibres il·lustrats per aproximar la seva obra literària als infants. De l'altra banda, una zona per jugar i experimentar amb el mètode de coneixement inventat per Llull, partint des de les matemàtiques i les arts.

Els materials didàctics disponibles al final de la mostra permeten manipular una màquina de comptar binària; resoldre puzles amb peces quadrades i hexagonals amb les diferents combinacions de colors; treballar amb la resolució algorítmica de les torres de Hanoi, entendre la representació de l'algoritme simbolitzant-lo com camins sobre la xarxa d'un hipercub; llegir i escriure missatges amagats; enrajolar el pla a partir de formes pentagonals irregulars; i fer girar engranatges aparentment impossibles.