PP, PSOE i C's voten units a la mesa del Congrés tramitar el suplicatori del TS per encausar Homs

Podem es queda sol oposant-s'hi perquè opina que "la judicialització de la política no només no serveix sinó que és contraproduent" | "Quan es tracta del GAL, no volen que es jutgi Barrionuevo", critica el dirigent del PDC, respecte els socialistes

Redacció
19 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:24h

Francesc Homs, al Congrés Foto: Europa Press


La Mesa del Congrés dels Diputats ha tramitat aquest dimarts el suplicatori que el Tribunal Suprem ha fet arribar a la presidenta de la cambra baixa per poder encausar l'exconseller Francesc Homs per prevaricació i desobediència per haver organitzat el 9-N. Segons han assegurat fonts d'En Comú Podem, la decisió s'ha adoptat amb 7 vots a favor (PP, PSOE i C's) i dos en contra (Podem i En Comú Podem). La Mesa el remetrà ara en un termini de cinc dies a la Comissió de l'Estatut dels Diputats, que el tramitarà si compleix els requisits mínims.

Actualment la comissió de l'Estatut dels Diputats està presidida pel diputat del PP Leopoldo Barreda, i està formada per set membres. A part de Barreda, la resta de membres que formen part de la comissió són un socialista, un de Podem, un del PNB, un d'ERC, un de C's i un d'UPN. La Comissió disposarà de 30 dies per emetre un dictamen. En aquest període haurà de donar audiència a Homs, que pot fer una intervenció presencial o per escrit. Un cop emès el dictamen, la Comissió l'elevarà al ple, que farà la votació definitiva a la primera reunió ordinària de la cambra.

El portaveu de PDC al Congrés, Francesc Homs, ha criticat just després que el PSOE hagi donat suport al suplicatori per investigar-lo per haver organitzat el 9-N i, en canvi, en el seu moment rebutgés investigar qui va ser ministre de l'Interior, José Barrionuevo, implicat en el cas dels GAL. En la línia de la portaveu del Govern, Neus Munté, l'exconseller ha fet aquestes declaracions just abans de la reunió de la Junta de Portaveus del Congrés, quan ha lamentat "la doble vara de mesurar" del PSOE. "Quan es tracta del GAL, no volen que es jutgi Barrionuevo, però quan es tracta de treure les urnes al carrer, estan disposats que això es jutgi". "No entenc res", ha assenyalat Homs, per a qui el "complex" que els socialistes tenen davant del PP portarà el seu partit "a la tomba política".

Podem rebutja que s'hagi de jutjar algú per posar unes urnes

Al seu torn, el secretari Polític i portaveu al Congrés de Podem, Íñigo Errejón, ha defensat el seu vot contrari al suplicatori. "Hem dit que la judicialització de la política no només no serveix sinó que és contraproduent", ha assegurat durant la roda de premsa que ha ofert al Congrés després de la Junta de Portaveus, en ser preguntat sobre els dubtes manifestats pel diputat d'Units podem Diego Cañamero cap a aquesta postura, i la possibilitat que es desmarqui i doni suport al suplicatori.

Errejón ha eludit valorar la possibilitat que Cañamero no voti costat de la resta del seu grup i doni suport a despullar a Homs del seu fur perquè, segons ha afirmat, desconeix les seves declaracions. En tot cas, ha insistit que la posició "del conjunt" del grup és rebutjar aquest suplicatori perquè no comparteixen que un polític hagi de seure en un tribunal per organitzar una consulta. "Ens sembla bé que els antics dirigents de CDC rendeixin comptes pel cas Palau, però no serveix per a res que algú visiti els tribunals per haver posat urnes", ha emfatitzat. "Tenim moltes diferències polítiques amb l'antiga CDC, però entre aquestes diferències no hi ha que es pugui consultar la ciutadania", ha afegit. A més, ha avisat que "cada vegada que la solució al conflicte territorial s'ha intentat dur als tribunals, s'han allunyat més Catalunya i Espanya".