La Facultat de Medicina de la UVic-UCC preveu acollir noranta places

El lloc proposat per engegar el projecte és Can Baumann, tot i que la idea és unificar-ho tot en un sol campus

Anna Erra, Valentí Junyent, Jordi Montaña, Josep Arimany, aquest divendres
Anna Erra, Valentí Junyent, Jordi Montaña, Josep Arimany, aquest divendres | Adrià Costa
14 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:47h
La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) preveu acollir noranta places. Aquest dijous, la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va acordar impulsar els tràmits per aconseguir que el nou grau en Medicina s'inclogui en la programació acadèmica universitària del curs 2017-2018. Fins a la primavera del 2017 (abans del maig), no es sabrà si el Ministeri d'Educació inclourà la nova carrera en la programació acadèmica universitària, i, per tant, el nombre exacte de places.

Tot i així, els assistents en la roda de premsa d'aquest divendres s'han mostrat optimistes. De fet, a Catalunya només hi ha 90 places universitàries privades (UIC), en comparació amb les 565 que té Madrid o les 200 de València. La futura Facultat de Medicina seria la setena de la UVic-UCC (actualment n'hi ha 4 a Vic i 2 a Manresa); i la vuitena de Medicina a Catalunya. En aquest sentit, el rector de la Universitat Jordi Montaña ha remarcat que "això ens posa en peu d'igualtat amb el sistema universitari català". D'altra banda, Montaña també ha destacat el nivell de recerca, la internacionalització i la vertebració territorial que ha desenvolupat la universitat en els últims anys.

 

"Fa tres-cents anys que l'esperem, i ho hem aconseguit" ha dit Josep Arimany, comissionat per al Grau de Medicina, en referència a un text del Doctor Eduard Junyent on el 1700 "ja va demanar a Madrid, crear una facultat a la ciutat". Arimany també ha remarcat que es tracta d'un projecte cobrirà la davallada de metges "prevista en els propers anys" i que "dinamitzarà el territori", creant més de 200 llocs de treballs directes i indirectes; cosa que genererà un creixement del PIB d'Osona i el Bages. Segons la universitat, és un projecte amb vocació internacional i supramunicipal que permetrà atreure coneixement i talent a la Catalunya central.

Anna Erra, alcaldessa de Vic i presidenta del Patronat de la FUBalmes, ha remarcat que "hem superat un pas més d'aquest projecte; un pas de gegant". Erra ha explicat que la Universitat ja va transformar Vic a nivell econòmic, social i de captació de coneixement fa 20 anys". Amb la Facultat de Medicina "posicionem la Universitat de Vic com a peça clau de la Catalunya Central", descentralitzant així el coneixement. Alhora, "és una gran oportunitat i un enriquiment en tots els sentits" ha sentenciat.

Jordi Montaña, Anna Erra, Valentí Junyent i Josep Arimany, aquest divendres. Foto: Adrià Costa


En aquest sentit, Valentí Junyent, vicepresident del Patronat de la FUBalmes i alcalde de Manresa, ha exposat que "és una bona notícia per Catalunya, no només per Vic i Manresa". "Fonamentalment per dues raons" ha dit Junyent: compensa un greuge històric en relació al nombre total de places universitàries privades, respecte altres comunitats; i per l'equilibri territorial, ja que el fet que Vic i Manresa formin part d'aquesta Facultat de Medicina reforça el "paper central".

La ubicació

El lloc proposat per engegar el projecte és Can Baumann, actualment en desús. Els estudis, però, tindran també una unitat docent a Manresa, a les instal·lacions de la FUB i a la Clínica Universitària.

Tot apunta, doncs, que es faran algunes assignatures al campus de Manresa i d'altres el campus de Vic. Per aquest motiu, tal com han avançat a la presentació, es preveu establir un transport específic de la Universitat entre les dues seus, en funció de les assignatures que es facin en un lloc o en un altre. Tot i així, "a la llarga" la idea és unificar-ho tot per poder acollir tots els alumnes en un sol campus de nova construcció.
 

Jordi Montanya, Anna Erra i Valentí Junyent, després de la presentació Foto: Adrià Costa

Arxivat a