Calldetenes mantindrà l'altar de Sant Tomàs recobert de segells de Franco

Segons Catalunya Informació, Ajuntament i Cultura consideren que té un valor històric i artístic

Els segells de l'altar no s'aprecien a distància
Els segells de l'altar no s'aprecien a distància | Associació de Sant Tomàs
Redacció Osona.com
11 d'octubre del 2016
Actualitzat el 14 d'octubre a les 16:17h
Aquest dimarts al matí, Catalunya Informació, avançava que l'altar empaperat de segells de Franco que hi ha en un racó del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes es mantindrà. L'Ajuntament de Calldetenes va declarar Sant Tomàs com a bé d'interès públic en el passat ple. A més, el Departament de Cultura també creu que té valor històric i artístic.

L'Associació de Sant Tomàs apunta que ho van realitzar uns monjos de l'orde dels Camils durant l'època franquista, tot i que es desconeixen els motius que el van portar a fer un collage amb imatges del dictador i d'altres. La data d'acabament de l'altar és del 1958.

D'altra banda, ara s'han de fer les obres de rehabilitació del monestir que afectaran l'estructura i el claustre. La primera part de les obres serviran per aturar el deteriorament de l'edifici. Tot i així, aquestes obres no afectaran a l'altar empaperat, ja que "no es tracta d'un pla integral". Això significa que no s'actua a l'altar, sinó que només es preserva. En tot cas, si hi ha una segona fase es donarà una resolució sobre si s'ha de traslladar o conservar.

Un conveni de fa dos anys

El passat 30 de juliol del 2014, es va signar el conveni de col·laboració entre la Generalitat i Cedinsa Eix Transversal que preveia la rehabilitació de sis monuments de la Catalunya Central. Un d'aquests era el monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, al qual s'hi destinaran uns 680.000 euros. Les obres de restauració es financen a través de l'1% cultural.

Amb aquest projecte es preveu una actuació de restauració i consolidació de les cobertes, del claustre, de la nau principal i de la nau secundària. En l’actualitat, el Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, sobretot el seu claustre, es troba en un estat molt deteriorat i es fa necessària una actuació urgent de rehabilitació perquè no es perdi definitivament.

El claustre del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, de dos pisos i d’estil renaixentista i gòtic tardà, és quasi únic al país. Del mateix tipus només se’n conserva un altre en tot Catalunya. L’antic monestir canonical va ser fundat amb els esforços de la família Riudeperes a finals del segle XI i ha patit nombroses modificacions. Després d’uns anys de decadència i abandonament, l’any 1560 els edificis del convent varen ser restaurats i el claustre va ser reconstruït completament, substituint l’anterior d’estil romànic.