L'Esquirol inicia les obres de rehabilitació del pont medieval del Molí de la Bertrana

Es preveu que el curs de la riera torni a passar per sota el pont

El pont vell
El pont vell | Ajuntament de l'Esquirol
Redacció Osona.com
11 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 9:34h
L'Ajuntament de l'Esquirol inicia les obres de rehabilitació del pont medieval del Molí de la Bertrana. Tal com expliquen a través d'un comunicat, actualment el pont es troba en un avançat estat de deteriorament. La presència de vegetació ha produït la pèrdua de material conglomerat i, per tant, augmentat la vulnerabilitat de la construcció pel que fa a les accions climàtiques. Això propicia la presència d'esquerdes i importants desperfectes en l'estructura.

El pont vell o del Molí de la Bertrana és un pont de pedra d'origen medieval format per dos arcs i en forma de llom d'ase, estil habitual de l'època baix medieval i moderna. En l'actualitat, no serveix per salvar la riera de la Gorga, ja que va agafar un nou traçat després de les inundacions del 1940 a la comarca d'Osona. Per tant, el pont ja no travessa la riera.

Una vegada analitzat l'estat del pont es proposen un conjunt d'actuacions, tant estructurals com superficials i estètiques, amb la intenció de millorar-ne l'estat actual i d'actuar sobre els aspectes imprescindibles per a poder garantir la conservació i la seguretat de l'estructura en els pròxims anys. Alhora també es vol donar un valor afegit a la zona amb una obra singular i integrada en el paisatge en termes estètics, aprofitant al màxim les peces de pedra natural originals.

Les actuacions més importants en una primera fase, finançades íntegrament per la Diputació de Barcelona (Àrea de Territori i Sostenibilitat), es faran sobre la plataforma, la pilastra, l'arc, les aletes, els murs laterals, les voltes i els ampits. Un cop finalitzada la rehabilitació, es preveu que el curs de la riera de la Gorga torni a passar per sota el pont.
 

Imatges antigues quan el pont travessava la riera. Foto: Ajuntament de l'Esquirol