La Jazz Cava fa 25 anys amb el repte de convertir-se en el «centre neuràlgic» de la cultura musical a Vic

L'entitat ho celebrarà amb una programació especial amb concerts durant tota la temporada

Redacció Osona.com
07 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 9:19h
Cesk Freixas en un concert a la Jazz Cava (imatge d'arxiu)
Cesk Freixas en un concert a la Jazz Cava (imatge d'arxiu) | Adrià Costa
L'Associació Vic Bang Jazz Cava de Vic arriba aquest dissabte als 25 anys de vida. Amb motiu de l'efemèride, s'ha preparat una programació especial amb un seguit d'actuacions de músics representatius d'aquest quart de segle. Entre els artistes programats destaquen Sergi Sirvent, Gorka Benítez i David Xirgu, Raynald Colom i Horacio Fumero, i Astrio. La programació especial s'allargarà durant tota la temporada amb activitats paral·leles, concerts sorpresa i s'acabarà amb un concert final dins del Voll Damm Festival de Jazz de Vic el proper maig del 2017. Un dels membres de la junta de l'associació, Jordi Casadesús, ha explicat a l'ACN que ara el repte de la Jazz Cava és "que sigui necessària per la gent de Vic; que sigui un punt de trobada entre músics, públic i gent entusiasta de la música; i que sigui un centre neuràlgic de tota la cultura musical a Osona i Vic". La celebració arrencarà aquest dissabte amb una festa especial i el concert de Marc Vernis Trio.

La Vic Bang Jazz Cava és una entitat cultural sense ànim de lucre fundada l'any 1991 per Toni Pujol, Marcel·lí Druguet i Montse Albàs, dedicada a difondre la música de jazz en particular i tota la música creativa en general. L'entitat disposa d'un local social, que és la Jazz Cava, situat a la muralla històrica de Vic, a la Rambla dels Montcada. Un local amb un encant molt especial per la seva construcció en pedra i molt bona acústica i on s'han celebrat la majoria de concerts i activitats que ha organitzat l'entitat durant aquest quart de segle. Al cap de l'any, s'hi poden arribar a escoltar prop de 120 concerts de música en viu.

La primera actuació serà a càrrec de Marc Vernis Trio, aquest dissabte, i comptarà amb la presència de convidats especials per a l'ocasió. El concert serà a les deu del vespre i serà amb entrada gratuïta. El següent serà el diumenge 23 d'octubre, amb el pianista Sergi Sirvent presentant el seu projecte 'Unexpected', acompanyat de Tempe Hernández i Dani Domínguez. El 12 de novembre serà l'ocasió de veure en directe el duo que formen Gorka Benítez i David Xirgu amb l'espectacle 'Quiero volver a Marte otra vez'. L'11 de desembre hi actuarà un altre duet format per Raynald Colom i Horacio Fumero i el 16 de desembre, després de 5 anys de la seva actuació a la festa del 20è aniversari, un concert especial d'Astrio.
 

Jordi Casadesús, músic i membre de l'Associació Vic Bang Jazz Cava de Vic. Foto: ACN Busquets L.


Un dels membres de la junta de l'Associació Vic Bang Jazz Cava de Vic, Jordi Casadesús, ha explicat que no va ser fins a l'any 1993 que l'entitat es va establir al local de la muralla, abans els concerts es duien a terme al Casino de Vic i a la sala Nexus. Un dels punts d'inflexió de l'entitat va ser l'any 1998, quan per primera vegada es va engegar el Festival de Jazz, "que s'ha acabat convertint en un dels punts forts de l'associació". Casadesús recorda que amb aquests dinou anys de vida, de mica en mica, han anat passant generacions de músics que han anat adquirint "una forta vinculació amb la sala".

Casadesús ha explicat que en la darrera època, la taquilla i els concerts han estat l'etapa "més baixa" de l'associació, "en què potser després d'uns anys inicials molt àlgids, va baixar una mica el públic". Amb el relleu generacional dins l'associació, ara s'ha "obert" la programació cap a una programació més eclèctica, no només focalitzada estrictament de jazz, la qual cosa que sembla que el públic ha agraït i els fa mirar el futur "amb moltes ganes". I també perquè s'han encetat noves propostes com el festival Foramuralla.

Noms com el saxofonista Pep Poblet, Santi Serratosa dels Gossos, Xef Vila, Quimi Portet o Oques Grasses han ressonat amb força i de manera recurrent per les parets de la Jazz Cava. Casadesús ha explicat que l'encant que té el local és un deels seus punts forts, "una sala de pedra de dimensions petites que permet un tracte proper amb el públic que els músics gaudeixen i valoren molt i fa que tinguin ganes de venir i tornar". Precisament, aquest tracte directe dels músics amb la sala i la gent que els ve a escoltar els fa sentir molt orgullosos, ha destacat Jordi Casadesús.
Arxivat a