El Festival Protesta reobre el Cinema Nou amb una preestrena

La quarta edició projectarà el llargmetratge "Jo, Daniel Blake" per primer cop a Catalunya i a tot l'Estat | Hi ha dotze curtmetratges de crítica social finalistes que opten a tres premis | El fil conductor de l'esdeveniment d'enguany és "Dones rebels"

Durant la roda de premsa d'aquest dimarts al matí.
Durant la roda de premsa d'aquest dimarts al matí. | Sara Blázquez
04 d'octubre del 2016
Actualitzat el 05 d'octubre a les 17:50h
El Festival Protesta reobrirà durant tres dies el Cinema Nou de Vic per projectar-hi 38 curtmetratges i 2 llargmetratges. El festival, que enguany s'allarga 11 dies i estrena nous espais, ja ha escollit els dotze curtmetratges de crítica social finalistes d'entre els 767 presentats.

En aquest sentit, Àngel Amargat del festival ha remarcat, en la roda de premsa d'aquest dimarts, que hi ha dotze curtmetratges que "parlen de moltes temàtiques, des de desigualtats en els barris de Brasil, la guerra Civil espanyola, el drama de la tanca de Melilla, la sobrepesca, etc."

Amargant també ha destacat que hi ha curtmetratges d'humor, que trenquen amb el tòpic, "molta gent es pensa la majoria de peces són trites i negatives". "Amb l'humor també es pot fer crítica i transformació social" ha sentenciat.

A més d'aquests dotze, el públic podrà gaudir d'una trentena més de curtmetratges. En la quarta edició el tema i el fil conductor de les activitats és "Dones rebels". El festival vol posar el focus a les lluites específiques pels drets de les dones que han estat especialment vulnerats al llarg de la història i que encara ho són en l'actualitat.

Una premier, entre els llargmetratges

Una de les novetats principals d'aquesta edició és la projecció de llargmetratges. Concretament se'n projectaran sis (el doble que l'any passat). La cirereta del pastís és, sense cap mena de dubte, la preestrena a Catalunya i a tot l'Estat de la projecció de la pel·lícula Jo, Daniel Blake, de Ken Loach, guardonada amb la Palma d'Or a Cannes. S'estrenarà, subtitulada en català, el dia 14 a dos quarts de 10 de la nit. Tindrà un preu de cinc euros (és una de les poques activitats de pagament).

També es podran veure els següents llargmetratges: Uchungu Na Tumani, Hija de la Laguna, 10 años y divorciada, Make More Noise!, i Una amistat inoblidable. La majoria d'ells s'han estrenat en molts pocs llocs.

El Cinema Nou de Vic

Aquest cinema va tancar les portes fa més de tres anys. El Festival Protesta reobrirà les portes el 14, 15 i 22 de l'espai, amb la col·laboració d'Espais en transició. La seva portaveu, Bet Parramon ha destacat que "fem visible aquest espai, amb l'objectiu que estigui obert per sempre més". Parramon considera que el festival és la millor manera de donar vida al cinema.
 

Organitzadors i col·laboradors del festival Foto: Festival Protesta


Jurat i premis

Entre els membres del jurat destaquen noms com Clara Roquet, guionista i directora de cinema; Txell Bragulat, directora de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani; Natza Farré, guionista; David Fernàndez, periodista o Quim Crusellas, director del Festival Nits de Cinema Oriental.

Crusellas ha explicat que hi ha "molta varietat i molta qualitat". Ha destacat, sobretot, que "cada vegada hi ha més ficció". "Quan es pensa en un festival de caire social i activista, com el Protesta, normalment es pensa que tot és documental".

El jurat determinarà els guanyadors, però també ho farà el públic durant tota la setmana. La gent que no pugui votar en tots els actes, dissabte el matí (22 octubre) es fa un passi de tots els curts, a partir de les 10 del matí al Cinema Nou.

Com a les edicions anteriors, els curtmetratges inscrits opten a tres premis, segons la seva categoria, millor curtmetratge documental (1.000 euros), millor curtmetratge de ficció (1.000 euros) i premi del públic (500 euros). Segons les bases, cada premiat aportarà el 25% del seu premi econòmic a l'entitat sense ànim de lucre que triï.

El Protesta acull, a part de les projeccions dels curts, conferències, taules rodones, presentacions de llibres, música en directe, exposicions i altres activitats amb la temàtica de Dones Rebels com a eix central.

El festival compta amb el patrocini de la fundació Puig Porret i l'Ajuntament de Vic així com amb la col·laboració de l'Escola d'Art i Superior de Vic, el Cineclub, el Consell de Cooperació de Vic, Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya i l'escultor Enric Pla.

Els espais que hi col·laboren són el Cinema Nou de Vic, el Fòrum de Debats, Cineclub, la Nyàmera, l'Occità, la Biblioteca Joan Triadú, l'Espai ETC, la Jazz Cava, la llibreria Muntanya de llibres, el Casino de Vic, el teatre L'Atlàntida.
 

Consulta tota la programació

Arxivat a