Gurb desplega la fibra òptica al municipi amb un sistema pioner

El nou servei dóna cobertura tant al petit nucli urbà com a les granges i habitatges disseminats

ACN
22 de setembre del 2016

Operaris durant la instal·lació del nou sistema per proveir de fibra òptica als habitants de Gurb Foto: Ajuntament de Gurb


L'Ajuntament de Gurb ha fet una aposta per desplegar la fibra òptica al municipi a través de la canalització de l'aigua. L'alcalde, Joan Roca, ha explicat a l'ACN que el sistema consisteix a col·locar una petita canalització de PVC flexible per dins la xarxa general d'aigua i fer passar pel seu interior la fibra òptica.

La iniciativa s'emmiralla en projectes similars homologats a Anglaterra i Alemanya, però que ni a Catalunya ni a l'estat espanyol encara ningú havia utilitzat. L'empresa subministradora d'aigües del municipi, ATCA, amb l'assessorament de tècnics que han implantat el projecte a Anglaterra, ha estat l'encarregada de portar a terme el desplegament juntament amb l'administració pública, la fundació guifi.net i l'operador local Goufone. En total s'han cobert setze quilòmetres amb fibra òptica a través de les canonades i s'han instal·lat una quinzena d'arquetes. Aquest desplegament possibilita l'arribada de fibra òptica a tot el municipi, tant al petit nucli urbà com a les granges i habitatges disseminats.

Gurb té una extensió de 53 quilòmetres quadrats. Actualment, ja s'ha aconseguit connectar a la xarxa a través de fibra òptica tots els equipaments municipals disgregats del municipi i una vintena llarga de cases de pagès. A partir d'ara, qualsevol veí que disposi d'aigua potable de la xarxa municipal tindrà la possibilitat d'accedir a la fibra òptica connectant-s'hi a través de qualsevol operador de telecomunicacions disposat a operar compartint aquesta xarxa de comuns.

Segons Roca, sense aquest sistema, moltes cases o granges no s'haurien pogut connectar mai a la xarxa o s'haurien hagut d'esperar diversos anys a l'espera de les prioritats dels operadors privats, "ja que la instal·lació de fibra en sòl rústic és costosa". La manera més comuna per fer arribar la fibra òptica a les llars i empreses és a través de les canalitzacions de telecomunicacions o els pals, "però quan aquests no hi són, la manera més econòmica és fer-ho passar per la xarxa d'aigua potable", ha explicat Joan Roca.

No existeix cap precedent a Catalunya o a l'Estat espanyol de donar servei de fibra òptica a través de la xarxa d'aigua potable. A Anglaterra i Alemanya, en canvi, hi ha diversos casos. De fet, Roca ha explicat que a nivell normatiu fins i tot han elaborat reglamentació sobre la matèria. Aquesta normativa es fa extensiva a altres països europeus, que com l'Estat espanyol, no en tenen. Seguint aquesta normativa homologada, a Gurb s'ha fet passar el fil de la fibra òptica de manera contínua per les canonades d'aigua sense necessitat de tallar el subministrament d'aigua als veïns i s'ha pogut "assegurar" la salubritat de l'aigua que es dispensa, ha assenyalat l'alcalde.

El consistori ha decidit fer aquest pas endavant perquè les persones, "independentment d'on visquin, necessiten poder estar connectades", ha dit Roca. De fet, per la genealogia del municipi, moltes d'aquestes cases disseminades són masies o granges que, com a petites indústries, "necessiten tenir accés a internet".

Joan Roca creu que el projecte pot donar solucions a municipis que, com Gurb, disposen d'un extens territori i que per les seves característiques és difícil fer arribar serveis a tots els veïns. Per portar a terme el projecte s'ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona a que ha aportat 100.000 euros. La resta, fins a arribar als 118.000 que ha costat el desplegament, s'ha finançat amb recursos propis de l'Ajuntament i de la inversió generada a través de l'explotació de la xarxa.