El GDT denuncia l'aparició de bromeres blanques en rieres d'Osona

La formació ho atribueix a un abocament de purins o a l'excés d'adobament d'alguns camps amb aquest material

La riera d'Olost
La riera d'Olost | GDT
Redacció Osona.com
16 de setembre del 2016
El Grup de Defensa del Ter (GDT) ha denunciat l'aparició de "grans bromeres blanques" a diferents rieres de la comarca d'Osona coincidint amb els episodis recents de pluges. Les denúncies s'han presentat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)i, concretament, feien referència a la riera d'Olost a l'alçada el municipi d'Olost i la Riera Major a l'altura de Sant Sadurní d'Osormort.

Tal com expliquen en un comunicat, en les fotografies es pot apreciar que el volum de les bromeres "no és normal" i ho sospiten que sigui per dos motius: que algú ha aprofitat les pluges per deixar anar purins i abocar-los a les rieres; o bé que l'excés d'adobament amb purins d'alguns camps de cultiu no fa possible que la planta l'assimili, durant el llag període de sequera aquest s'ha anat acumulat en el terreny i ara amb les pluges s'ha rentat tot i ha arribat a les rieres.

Per al grup aquests dos fets són greus; un perquè és un delicte ecològic i l'altre perquè "evidencia la mala gestió dels purins" a la comarca. L'entitat subratlla que la "mala gestió" fa "més crònica" la contaminació de les fonts i aqüífers d'Osona amb nitrats. Per aquest motiu, demana a l'ACA que trobi l'origen d'aquests incidents i altres similars "que lamentablement són habituals en moments de pluges", i també demanen al Departaments d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat que solucioni per totes l'accés de purins.
 

La riera d'Olost Foto: GDT

Riera Major a Sant Sadurní d'Osormort Foto: GDT