L'atur disminueix a Osona un 11% l'últim any, però segueix estancat en majors de 45 anys

L'ocupació creix en els assalariats del sector serveis i sobretot en els de menys de 24 anys | Creixen les afiliacions d'assalariats més que les d'autònoms, que es concentren en la indústria alimentària

Redacció Osona.com
15 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:25h
L'Observatori Socioeconòmic d'Osona va presentar aquest dimecres l'Informe de conjuntura socioeconòmica d'Osona del primer semestre d'aquest any 2016. En l'estudi destacava que la comarca d'Osona ha reduït l'atur en un miler (1.115 persones) el nombre d'aturats l'últim any, que significa un descens del 10,8%. Aquest juny l'atur se situava en 9.218 persones. Aquest descens deixa la taxa d'atur registral de la comarca al 12,1%, un 1,7% més baixa que ara fa un any i 8 dècimes per sota de la taxa d'atur catalana (12,9%).

Sandra Álamo explicant les dades i de fons, Joan Turró, Josep Arimany i Joan Roca Foto: Creacció


L'informe fet per l'Observatori Socioeconòmic d'Osona que, en el marc de Creacció, monitoritza la realitat de la comarca. El document correspon als primers sis mesos d'aquest 2016 i analitza les principals dades i tendències dels teixits empresarial i productiu, del mercat de treball (contractació i atur) i del sector de l'habitatge. El president de Creacció, Josep Arimany, va destacar la importància de l'informe, ja que "permet prendre el pols a la conjuntura de la comarca a la meitat de l'exercici econòmic". Les dades, va explicar, han d'ajudar les administracions públiques i les empreses a prendre decisions estratègiques. L'informe de conjuntura complementa, de forma sintètica, l'informe de competitivitat que l'Observatori presenta cada mes de gener. És el primer cop que l'Observatori -creat fa uns dos anys- presenta un informe semestral. Els últims es feien anualment.

El conseller delegat de Creacció, Joan Turró, va explicar que l'informe demostra un creixement de l'ocupació, "sobretot en el sector serveis i no tant en la indústria, com passava l'any passat", però també ha destacat que es registra un augment de la taxa de temporalitat i un creixement dels autònoms en el sector alimentari. Per Turró, "no s'ha aconseguit donar seguretat en l'àmbit laboral".

La responsable de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona, Sandra Álamo, va explicar que la caiguda de l'atur és especialment significativa entre la població jove, amb un descens interanual del 19% els menors de 20 anys i del 16,3% els de 20 a 24. Per contra, s'estanca en grups d'edat de les franges altes, sobretot entre els majors de 45 anys, en què els dos últims anys ha passat del 53% al 56,6% actual.

Alhora, va destacar que la taxa de cobertura per desocupació ha baixat 25 punts respecte al 2010: mentre que fa 5 anys el 80,5% dels aturats cobrava alguna de les prestacions, ara només ho fa el 55,8%. Segons Arimany, aquesta darrera és "una dada molt preocupant i que ens obliga a fer-ne una anàlisi".

Aquestes són algunes de les dades destacades de l'informe:
 
Teixit empresarial i productiu
- Més empreses a la comarca. Els centres de cotització han augmentat a la comarca un 1,7%, xifra que representa un total de 97 empreses més que en el mateix període de l'any anterior i se situa en un total 5.853 empreses.

- El sector serveis lidera el creixement. Tots els sectors han experimentat un creixement tret de l'industrial, que s'ha mantingut. Aquest últim sector en concret, es va refer més ràpid de la crisi econòmia. L'any 2015, liderava el creixement.

- Canvi de tendència: ascens del mercat de lloguer. Segons l'informe, en el sector de l'habitatge s'ha detectat una "incipient millora" que es deu sobretot a un ascens del mercat de lloguer, que manté estable el preu mitjà del lloguer (409,20 euros). Una tendència tradicionalment baixa a la comarca. El mercat immoboiliari segueix estancat.
 
Ocupació
- Creixement suau. La creació d'ocupació s'ha suavitzat, respecte el període 2014-2015, però els llocs de treball augmenten a un ritme de 5,5% interanual.

- Taxa de temporalitat alta. Osona registra 4.056 nous contractes de treball al juny, un 18,9% més que en el mateix període del 2015, però manté la taxa de temporalitat al voltant del 87%.

- Creixement dels assalariats al sector serveis. El creixement es concentra en els assalariats del sector serveis (8,7%) i en els autònoms del sector industrial (9,7%). Precisament la xifra d'autònoms vinculats a la indústria alimentària ha crescut un 173% des del 2008 i denota una falta de seguretat en l'àmbit laboral. En aquest sentit, Álamo ja va anunciar que durant aquest any Creacció "està fent una anàlisi d'aquest col·lectiu per detectar solucions". Tot i així, aquest creixement del sector serveis "és molt positiu perquè en el període anterior va ser el revés", els autònoms lideraven el creixement.
 
Contractació
- En augment, femenina i juvenil. La contractació segueix creixent, un 18,9% més que els registrats al juny del 2015. Tal com van destacar en la presentació, està al nivell de l'any 2008, abans de la crisi. Paral·lelament creix la contractació femenina. I d'altra banda, augmenten els grups més afectats en els darrers anys per l'atur: els joves fins a 20 anys i els majors de 45 anys (tot i que segueix sent un grup estancat).

Formació professional i Taula de Purins, els projectes

El president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca, ha explicat que a partir de les dades de l'informe es prenen decisions estratègiques per a la comarca. En aquest sentit, ha destacat dos dels projectes que s'estan impulsant des de Creacció: per una banda s'està acabant de tancar un pla estratègic per a la formació professional, que "fa propostes per millorar l'encaix entre el mapa formatiu i d'orientació professional i la demanda del sector productiu a Osona". Per altra banda, ha explicat que la Taula de Purins ja porta uns mesos constituïda i està treballant per detectar zones de la comarca on es podrien establir "centres de gestió per tractar el purí de forma col·lectiva o individual”