La temporada de bolets es preveu tardana i amb menys producció

La calor intensa i la sequera dels mesos de juliol i agost han fet que la collita de fongs comenci més tard del que és habitual al Pirineu

Redacció
14 de setembre del 2016
Actualitzat a les 11:48h

Una parada de bolets, al mercat de Vic. Foto: Adrià Costa


La temporada de bolets 2016 ha començat molt tímidament en algunes comarques catalanes, principalment en alguns indrets del Pirineu, on encara és difícil trobar-ne. A la resta de Catalunya, a excepcions d’alguns punts molt concrets, la temporada ni tan sols ha començat. Caldrà esperar l'arribada de les esperades pluges del mes de setembre perquè els bolets comencin a fructificar.
 
Tenint en compte les prediccions climàtiques a llarg termini, que preveuen una tardor una mica més càlida i amb menys pluviometria, s’espera que la campanya de bolets 2016 sigui inferior a la mitjana dels darrers 20 anys, estimada en 57 kg/ha de bolets a l’any (69.000 tones de bolets a tot Catalunya). La producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguin d’espaiades, de les temperatures i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions.

Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, doctor enginyer de Forests i investigador del centre, incideix en que les estimacions de les produccions són mitjanes calculades a través de models matemàtics de producció de bolets, obtinguts després de 20 anys de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans i d’informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les. Aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d’aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (juliol, agost, setembre, octubre i novembre). Per conèixer la disponibilitat d’aigua, clau perquè s’acompleixin les previsions de producció, s’han basat en les prediccions a llarg termini obtingudes del National Centers for Environmental Prediction.